Začínají volby do krajských zastupitelstev a části Senátu. V Mostech přidali referendum

2. říjen 2020 00:40

Dnes od 14:00 začneme rozhodovat o budoucím složení vedení Moravskoslezského kraje. V některých částech regionu lidé volí i do Senátu.

Volby do zastupitelstev krajů s do třetiny Senátu se konají v pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 08:00 do 14:00. Případné druhé kolo senátních voleb bude v pátek 9. a v sobotu 10. října ve stejných časech.

V krajských volbách lidé rozhodnou o tom, kdo bude příští čtyři roky řídit rozvoj jejich regionu a bude mít vliv na dostupnost zdravotní péče nebo stav silnic. V senátních volbách pak určí, jak velkou většinu budou mít opoziční uskupení v horní komoře parlamentu a s jakou silou budou moci korigovat vládní záměry.

O přízeň voličů v krajských volbách usiluje v Moravskoslezském kraji celkem 20 stran a hnutí. Senátní volby se v Moravskoslezském kraji týkají tří, respektive čtyř volebních obvodů – nového senátora bude mít volební obvod Ostrava-město, Karviná, Frýdek-Místek a Přerov, který částečně zasahuje i do některých obcí Novojičínska.

Dejte si volby na web:

Server iROZHLAS.cz nabízí jednoduchou vychytávku, která umožňuje rychlejší orientaci ve výsledcích volebního víkendu. Chcete-li výsledky z vašeho kraje či senátního obvodu mít online ihned po sečtení hlasů, vložte si na své webové stránky kód naší sčítací aplikace.

Jak na to? Je to velmi jednoduché. U krajských voleb klikněte sem, u senátních voleb klikněte sem.

Referendum v Mostech u Jablunkova

O změně názvu obce budou rozhodovat obyvatelé Mostů u Jablunkova. Místní referendum je spojené s krajskými volbami. Lidé mohou hlasovat, jestli si obec název ponechá nebo se přejmenuje na kratší Mosty.

Samostatný název Mosty obec používala podle starosty Ondřeje Niedoby (nez.) do roku 1951. Záměr obec přejmenovat ale vyvolal odpor u části obyvatel, kteří se změnou nesouhlasí. Zastupitelstvo proto rozhodlo o uspořádání místního referenda.

Nezapomeňte na doklady

V případě krajských voleb lidé mohou na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Kandidátům bude stačit k dosažení mandátu pouze pět procent preferenčních hlasů. Lístek pak před vhozením do volební urny musí voliči zasunout do hlasovací obálky k tomu určené, kterou dostanou od volební komise.

Při senátních volbách musí voliči vložit vybraný hlasovací lístek se jménem kandidáta do jiné obálky, kterou také dostanou od komise. Tento lístek se nijak neupravuje. Lidé by to neměli splést, protože jejich hlasy by byly neplatné.

autoři: František Tichý , Iva Havlíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související