Zacyklenou soudní kauzu úmrtí mladé ženy z Kravař by měl rozetnout nový soudce

22. leden 2014
zprávy

Soudní spisy týkající se případu úmrtí mladé ženy mají stovky stránek, padlo už několik rozsudků, ale přesto není dodnes jasné, jestli lékaři na opavské pohotovosti udělali chybu. Navíc nadřízený Krajský soud v Ostravě dokonce sáhl k naprosto neobvyklému kroku – k výměně soudce.

Jako mimořádný případ lze označit tragédii, která před pěti lety zasáhla malé město Kravaře u Opavy. Několik dnů po porodu tam zemřela mladá maminka. Protože jí bylo čím dál hůř, domáhala se pomoci v nedaleké nemocnici, ale marně.

„Šlo to tak rychle, že dvakrát jsme jeli s ní do nemocnice a žádné vyšetření, nic. Poslali ji domů, že má virózu,“ říká manžel mladé ženy Petr Hladký z Kravař, který už pět let zadržuje slzy. Jako dnes vidí, jak blikající sanitka s jeho ženou od domu neodjíždí. Bylo už totiž pozdě.

Od té doby opavský okresní soud několikrát zbavil viny dva tehdejší lékaře Slezské nemocnice. Smrt způsobil v Česku nevídaný streptokok a nedalo se nic rozeznat ani na pohotovosti, i když si maminka stěžovala na potíže.

„Bohužel měla paní Hladká hroznou smůlu v tomto směru. Těžko ještě k tomu něco říkat dál,“ řekl po vyhlášení rozsudku soudce Jiří Urban.

Pak se rozpoutal nekonečný justiční ping pong. Opavský soud se zastal lékařů a na svém postoji nic měnit nechtěl, Krajský soud v Ostravě pak případ vrátil. Případ se otočil mezi oběma instancemi celkem třikrát.

Nový soudce a nové líčení

Nezbylo než sáhnout k něčemu, co tady už dlouho nebylo: výměna soudce a úplně nové líčení.

„Účelem nebylo docílit jiného verdiktu, ale zajistit řádné projednání věci, aby byly řádně vyhodnoceny důkazy jak jednotlivě, tak ve svých vzájemných souvislostech a vzhledem ke specifiku případu,“ dodává Lucie Böhmová z nadřízeného krajského soudu.

S takovou výměnou soudce, kterou nezažili ani dlouholetí právníci, se nechce smířit brněnský advokát Lukáš Prudil. Zastupuje lékařku, která měla tehdy v Opavě na pohotovosti službu.

„Jsem připraven - a již to chystáme - podat opravný prostředek, byť tedy řádný opravný prostředek přípustný není, tak zvažuji jiné opravné prostředky,“ dodává Lukáš Prudil.

Soud (ilustrační foto)

Prudil chce rošádě se soudci za každou cenu zabránit, a to může vést k dalším, ještě složitějším sporům o základní fungování justice.

V každém případě smrt v Kravařích velmi oblíbené Petry Hladké tehdy šokovala nejen toto město a dodnes patří k tomu nejchoulostivějšímu, co soudy na Ostravsku řešily.

Komplikovaný případ sleduje Český rozhlas od začátku spolu s Petrem Hladkým, který věří, že nová soudkyně spravedlnost nakonec najde.

„Jsem jenom rád, že kraj to poslal zpátky do opravy, že to má vzít nový soudce. Aspoň vidíme, že se to nezametlo pod stůl, jak jsem si myslel,“ doufá Petr Hladký.

Co ho drží nad vodou, jsou jeho dvě děti, z nichž právě malá dcerka mohla strávit s maminkou po porodu jen několik dnů. Podle jeho slov jsou obě děti hodné a snaží se pomáhat. Chod rodiny podle svých slov Petr Hladký zvládá.

autoři: mrk , Marína Dvořáková
Spustit audio