Žádosti o oddlužení zatím nestoupají. Soudci ale s vyšší zátěží počítají v budoucnu

24. březen 2021 09:04

Justice v Moravskoslezském kraji zatím nemusí výrazně řešit ekonomické dopady koronaviru. Potvrzují to data, která Českému rozhlasu poskytl Krajský soud v Ostravě. Nových žádostí o oddlužení letos nepřibývá, loni bylo případů tak zvaných osobních bankrotů více.

Ekonomické dopady koronoviru pociťuje třeba 45letá paní Dagmar, masérka a učitelka plavání. Žije na vesnici a zatím se doslova drží nad vodou. Je zvyklá šetřit, má zahrádku, kde pěstuje zeleninu a ve spíži ještě nějaké zásoby zavařenin má. „Pro mne je to dosti stresující situace, protože už to trvá dlouho,“ říká.

Osobních bankrotů v Moravskoslezském kraji zatím nijak dramaticky nepřibývá. Od začátku roku dostal Krajský soud v Ostravě v průměru 300 návrhů měsíčně a to je dokonce méně než ve stejném období loni.

„Počty zatím nenarostly. Je to zřejmě z důvodu omezení setkání mezi sepisovateli insolvenčních návrhů a dlužníků,“ potvrzuje místopředseda soudu Viktor Břeska,

Soudci ale čekají, že návrhů na oddlužení postupně bude přibývat. A ostravská justice s vyšší zátěží počítá. „Pokud jde o personální obsazení Krajského soudu v Ostravě, jsme na případnou zátěž a zvyšující trend připraveni,“ říká mluvčí Krajského soudu Veronika Ralevská.

Čekání na novinku v legislativě

Lidé, kteří se kvůli covidu dostali do finanční tísně a narostly jim dluhy, možná čekají na novinku v legislativě. Od července má platit novela, podle které by oddlužení trvalo jen tři roky a ne pět jako doposud.

„Podstata této novely má základ v evropské směrnici a my ji musíme dostat do českého právního řádu a podle vládního návrhu má být možné nové oddlužení za tři roky pro úplně všechny. Takže je možné, že lidé právě čekají tady na tuto kratší dobu oddlužení,“ upřesňuje místopředseda ostravského soudu Viktor Břeska.

Přímo osobní bankroty řeší na soudu desítka soudců.

Spustit audio

Související