Zahrádkářská výstava, Den s řeckou kulturou, Otevřené bunkry... Vyberte si z našich tipů

23. září 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Houslista Pavel Šporcl vystoupí v rámci svého turné Pocta mistrům v Domě kultury Akord v Ostravě. Koncert začíná v 19 hodin. Pavla Šporcla doprovodí Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Jiřím Rožněm.

Milovníci burčáku si přijdou na své od 16 do 21 hodin na Burčákové stezce v Opavě. Návštěvníci mohou pomocí mapky putovat Opavou, ochutnávat a srovnávat burčák té nejvyšší kvality a především se u toho setkat a pobavit s přáteli a známými.

Národní zemědělské muzeum v Ostravě vás zve na Krajskou zahrádkářskou výstavu Českého zahrádkářského svazu, která proběhne dnes i zítra od 9 do 18 hodin. Na výstavě uvidíte nejen krásné výpěstky zahrádkářů, ale budete moci navštívit i odbornou pěstitelskou poradnu, řadu zajímavých přednášek nebo soutěžit o nejkrásnější zahrádkářskou expozici.

V rámci Svatováclavského hudebního festivalu vám dnes v dřevěném kostele sv. Petra a Pavla v Albrechticích u Českého Těšína zahraje Bennewitzovo a Zemlinského kvarteto. Exkluzivní setkání dvou top českých smyčcových kvartet vdechne život skladbám od Josefa Suka, Antonína Dvořáka a Felixe Mendelssohna. Poslechnout si je můžete od 18 hodin.

Stejně jako loňský rok i letos se můžete těšit na podzimní pouť konající se v ostravském areálu na Skalce. Připraveny jsou pro vás pouťové atrakce, pouťové stánky, aktivity pro děti, tvořivé dílny, doprovodný program a mnoho dalšího.

Pobavit se dnes můžete na představení Anna v Ringu, které se odehraje na bíloveckém zámku v 18 hodin. V této francouzské komedii ze současnosti nebude chybět kromě milostných aférek a zmatků také pořádná dávka humoru.

Sobota

V Kulturním a společenském středisku Střelnice v Českém Těšíně se v 15:30 koná dvouhodinový kurz suchého plstění ovčího rouna s názvem Plstíme šperky. Zhotovíte si přívěsek na krk ve tvaru žaludu, naučíte se uvazovat na voskované šňůře posunovací uzel a můžete si k přívěsku přidělat i náušnice.

Ani letos nebude chybět lahodný burčák na nádvoří hlučínského zámku. Těšit se můžete na bohatý, tematický program, včetně příchodu Bakchuse a jeho družiny. Burčákobraní bude probíhat od 14 do 22 hodin.

Jestli si chcete užít prostě pohodový rodinný víkend, pak byste měli zavítat na Dýňové slavnosti v zahradnictví Flora v Úvalně. Od 8 hodin je tu pro vás připraven bohatý program, který zahrnuje například dlabání a vyřezávání dýní, tvarování balónků, tematické občerstvení, soutěže a hudební doprovod.

Návštěvnické centrum v Novém Jičíně láká na komentovanou projížďku Den pro klobouk, zaměřenou především na technické památky města. Po projížďce následuje prohlídka expozice klobouků s možností vyrobit si svůj miniklobouček na parním stroji.

Na hradě Hukvaldy to ožije Svatováclavskými slavnostmi. V rámci doprovodného programu vystoupí šermířský spolek Honorata z Letohradu. Akce se koná v sobotu od 10 do 16 hodin.

Pro milovníky zvířat si obec Hať připravila Slezskou chovatelskou výstavu, na kterou se můžete vydat od 8 hodin do Hasičské zbrojnice. Vystaveni budou králíci, holubi, drůbež a také doplňkové expozice exotických a hospodářských zvířat. Nebude chybět ani bohaté občerstvení a tombola pro děti.

Sobota bude na zámku Poruba v rámci Dne s řeckou kulturou věnován výuce řeckých tanců a řeckým specialitám. Vystoupí taneční soubor Antigoni, soubor Evros, Chorodia Agiu Georgiu, Rebetiko, Poseidon a Athina Langoska.

Zámek v Kuníně láká na aranžmá růží a historické vazby květin v zámeckých pokojích. Návštěvníci se mohou těšit taky na portrétování „dobré hraběnky“ Walburgy, malíře mohou sledovat přímo při tvorbě obrazu. Součástí programu jsou ukázky rokokové módy, maňáskové divadlo či prezentace sociálně terapeutických dílen.

V Archeoparku Chotěbuz-Podobora je pro zájemce připravena noční stezka odvahy plná netradičních úkolů. Začíná ve 20:30.

Neděle

V Dolu Michal proběhne v prostorách vedle Cechovny vernisáž výstavy fotografií s hornickou tematikou od fotografky Judith Fait. Jako hudební doprovod vystoupí Dominik Fajkus. Akce začíná v 17 hodin.

V rámci projektu Otevřené bunkry, který pořádá Turistická oblast Opavské Slezsko, se veřejnosti v 10 hodin otevře hned osm pěchotních srubů v České republice i v Polsku. Zájemci tak budou mít jedinečnou možnost podívat se do míst, která nejsou běžně přístupná.

Čtěte také

Faunapark ve Frýdku-Místku navštíví v 16 hodin se svými dravci sokolník Jaroslav Oszelda, který chová přes dvacet druhů dravců. Bude si s vámi povídat o dravých ptácích a jejich chovu s ukázkou letu.

Pro všechny příznivce loutkového divadla, tvořivé děti a jejich rodiče i prarodiče, přichystalo Loutkové divadlo Ostrava od 10 hodin výtvarné zážitkové dílny s názvem VYROB SI SVOU LOUTKU. V nich si děti mohou vytvořit různé typy loutek a zahrát se svou loutkou krátkou etudu v regulérním divadelním prostoru.

Městský dům kultury Karviná a Římskokatolická farnost Karviná srdečně zvou všechny milovníky vážné a duchovní hudby na varhanní koncert v rámci festivalu Karvinské varhany. Specialitou letošního programu je pocta jednomu z nejvýznamnějších tvůrců v oblasti varhanní hudby – francouzskému skladateli Césaru Franckovi. Koncert se uskuteční v 16 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže.

V sále Základní umělecké školy Jožky Matěje v Brušperku vám Léčivé divadlo Gabriely Filippi představí hru s názvem Terapie Rodinou. Po zhlédnutí této trochu bláznivé komedie o běžných starostech a problémech pochopíte, že vaše rodina je úplně v pořádku. Představení začíná v 18 hodin.

autoři: Renáta Václavíková , Petra Štrymplová
Spustit audio

Související