Zahradnictví čelí náporu zájemců o sazenice. Zájem je teď hlavně o zeleninu

15. únor 2023 08:20

Jednu objednávku za druhou teď vyřizují majitelé zahradnictví. Blíží se totiž začátek nové sezony a řada lidí shání různé sazenice. Třeba ve sklenících v Ostravě-Porubě je velká poptávka po salátech. Zájem je ale i o další plodiny, například kedlubny nebo květák.

Spolumajitelka porubského zahradnictví Františka Bestová dělá sázecím kolíkem důlky do substrátu, aby do nich mohla následně vložit sazenice salátu. „První, co na jaře je, je salát. Do jednoho plata přijde 160 salátů,“ říká zahradnice.

Přestože je polovina února, zákazníci už se hlásí. „Vždycky kolem 12. února už volají první zákaznici, jestli už prodáváme sadbu. Jsou to vlastně zákazníci, kteří mají vytápěný skleník nebo fóliovník nebo mají dobré pařeniště, kde si ty saláty můžou už nasadit,“ dodává.

Zahradnictví muselo zvýšit ceny některých plodin, a to například kvůli rostoucím cenám energií. „Nejenom energie, ale i ceny osiv. Nahoru šly také ceny substrátu. Takže už není možné prodávat salát za dvě koruny, jak se prodával kdysi. Rostlinka salátu bude stát určitě čtyři koruny,“ počítá Františka Bestová.

Hodně práce teď má třeba i Šárka Paličková, která provozuje zahradnictví v ostravské části Nová Bělá. Před začátkem nové sezony přijala už řadu objednávek. „Ovocné stromky a keře, nějaké papriky, rajčata... Už se to začíná rozjíždět. Zákazníci už volají, už se ptají,“ říká do telefonu zahradnice, podle které je velký zájem i o roubované okurky.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související