Zájem o služby nemocničních kaplanů v období vánočních svátků roste

14. prosinec 2016

Nemocniční kaplanové se před vánočními svátky nezastaví. Lidem v nemocnicích pomáhají překonat samotu i těžké chvíle. Například na Třinecku mohou služby duchovního využít lidé hned v několika zařízeních. Hovořili jsme o tom s mluvčí Nemocnice Český Těšín a Nemocnice Podlesí Radkou Miloševskou.

S čím vším kaplanka pacientům pomáhá?

Kaplanka si s pacienty ale i jejich příbuznými nejčastěji povídá a naslouchá jim, nebo nemocným také předčítá. To neznamená, že by lidem předčítala jenom z Bible. Své služby totiž kaplanové nabízí všem bez ohledu na náboženství, tedy i nevěřícím lidem. Nemocné se snaží hlavně potěšit, povzbudit a dodat jim celkovou naději.

Za pacienty dochází kaplanka celoročně. Liší se nějak její přístup v období kolem Vánoc, kdy je ta doba trochu citlivější?


Nemocniční kaplanka Yvona Guznarová za pacienty dochází už deset let. „Každý z nás má vánoce s něčím spojené, ať už v dobrém, nebo zlém. V nemocnici ale každopádně zůstává pacient s těmito svými vzpomínkami sám. Proto je to pro některé tolik těžké, protože nejsou se svými blízkými,“ říká kaplanka.

Ani teď před Vánoci se přístup nijak neliší. Kaplanka stejně jako jindy rozmlouvá s pacienty na jednotlivých pokojích a snad jen téma hovoru často sklouzne právě k Vánocům. Samozřejmě v případě, že je ze strany pacientů zájem, kaplanka je navštíví i přímo na Štědrý den.

A jaké jsou reakce pacientů na její pomoc?

Teď v předvánočním období pacienti a asi nejen pacienti ale všichni lidé vnímají více než kdy jindy touhu nebýt sám. A tak tyto služby skutečně naši klienti vítají, a to jak nevěřící, tak i ti věřící. Myslím, že pro většinu lidí je největším darem přítomnost blízké osoby anebo alespoň osoby, která má pochopení a zájem. A to je právě kaplanka.

autoři: Pavel Janošec , stj
Spustit audio