Základní i střední školy v Moravskoslezském kraji řeší nedostatek fyzikářů

23. srpen 2021

Ubývá fyzikářů, kteří chtějí učit. Potvrzují to střední i základní školy v kraji. Zatímco humanitně založení učitelé žádají o práci každý rok, hodiny fyziky často vedou lidé v důchodovém věku. Podobné je to třeba i u matematiky nebo chemie. Letos navíc přišlo ředitelům obecně méně životopisů kvůli pandemii koronaviru. Někteří studenti si státnice odložili.

„Životopisy, které přišly v průběhu prázdnin, jsem po přečtení skartoval, protože nemůžeme dlouhodobě ukládat osobní data. Ale už je to samozřejmě pozdě a většinou jsou to uchazeči s aprobacemi, o které není až takový zájem,“ říká ředitel Wichterleho gymnázia v Ostravě Jan Netolička.

Přetlak má gymnázium každoročně na humanitních oborech. Jenom letos přišlo zhruba patnáct životopisů učitelů výtvarné a hudební výchovy nebo češtinářů. Těch má ale Jan Netolička dostatek. Potřeboval by nového fyzikáře.

Čtěte také

„V tuto chvíli máme pět, ale dva z nich jsou mí zástupci, to znamená, že mají sníženou vyučovací povinnost. Potřebovali bychom plnohodnotné čtyři učitele fyziky. Jedna paní profesorka nám během roku odejde do důchodu,“ dodává Netolička.

Stejný problém ale řeší i základní školy, jako ta Františka Hrubína v Havířově. „Matematika, chemie, fyzika. To jsou obory, které za chvilku budeme velmi postrádat. Teď to vlastně řeší lidé, kteří už přesluhují. Prostě nemají následovníky,“ upozorňuje ředitel Tomáš Ptáček.

Letos měl problém sehnat i učitele na první stupeň. Přišlo mu výrazně méně životopisů než v loňském roce, což si vysvětluje pandemií koronaviru. Někteří studenti si totiž podle něj státnice odložili.

Problém s nedostatkem fyzikářů a matematiků řeší většina středních škol v Moravskoslezském kraji. „Některé školy mají skutečně problém sehnat aprobované učitele. Situace je dlouhodobá, ale pokud se udrží úroveň nárůstu mezd ve školství, tak to je ten základní předpoklad, aby byl větší zájem o učitelské povolání,“ potvrzuje náměstek hejtmana pro školství Stanislaw Folwarczny (ODS).

Mezi žádanými učiteli jsou například i informatici. U těch bývá problém právě s platem. Soukromé firmy jim totiž často nabídnou i několikanásobek.

Spustit audio