Zákrok ostravských strážníků proti ženě bez roušky byl podle kontroly v pořádku

9. březen 2021 11:17

Strážníci při zákroku proti třicetileté ženě v Ostravě-Porubě neporušili zákon. O závěru vnitřní kontroly městská policie dnes informoval její mluvčí Jindřich Machů.

Žena si poblíž výdejního okénka v obydlené části odmítala nasadit roušku, popíjela alkohol a strážníkům se odmítla legitimovat. Na místo proto přivolali státní policii, která ji před zraky jejího malého dítěte spoutala. Zákrok natočil jeden z kolemjdoucích a video umístil na sociální sítě, kde vyvolalo velký ohlas.

Čtěte také

Mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů ale říká, že žena od začátku nechtěla nijak spolupracovat. „Strážníci po dobu téměř 10 minut před provedením samotného zákroku hlídkou Policie ČR se ženou asertivně komunikovali. Zároveň jí trpělivě vysvětlovali rozsah porušení vládních nařízení a důvod jejího setrvání na místě do doby příjezdu Policie ČR,“ uvedl mluvčí.

Žena byla agresivní i po příjezdu státních policistů. Ti ji při zadržení povalili na zem a spoutali ji. „Je nám líto, že svědkem celé události bylo malé dítě uvedené ženy, jelikož tyto situace jsou vždy velmi emočně vypjaté. S ohledem na tuto skutečnost se strážníci po celou dobu snažili danou situaci neeskalovat, jednat asertivně, a předejít tak možné traumatizaci dítěte," dodal Machů.

Postup státních policistů, kteří na místě ženu zadrželi, se ještě prověřuje.

autoři: Petr Dušek , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související