Zálužné na Vítkovsku je živým důkazem toho, jak všestranným stavebním materiálem byla břidlice

17. prosinec 2015

Mnoho sedláků v minulosti si snažilo finančně polepšit tím, že na svém pozemku vyhloubili břidlicový důl. Co šlo, to prodali. Ze zbytku si třeba mohli postavit celý dům.

V minulosti vděčilo Zálužné, nebo také německy Moradorf, za svůj rozkvět dvěma okolnostem. Hojné těžbě břidlice a nedalekým Jánským Koupelím. Dnes tady žije jen hrstka stálých obyvatel, mnohem více jich přijíždí na své chalupy. A i když je lázeňská sláva i těžba břidlice minulostí, na stopy narazíte doslova na každém kroku. Z břidlice je tady totiž opravdu kdeco. Z břidlice mají v Zálužném i požární zbrojnici či kapli.

„Ty budovy stojí dodnes, ačkoliv ta břidlice není spojována maltou, není spojována žádným pojivem, které by to drželo pohromadě, ale je to spojováno obyčejnou hlínou z pole. Drželo to a drží dodnes,“ vysvětluje patriot a amatérský historik Petr Zahnaš z občanského sdružení Zálužné.

Protože ta břidlice nemá úplně pravidelné tvary, jsou rohy dozdívané cihlami. „Ale když se podíváte na překlad nade dveřmi, tak je to zase břidlicová deska,“ dodává Petr Zahnaš. Podle něj je v obci z břidlice 90 procent budov, které nejsou nové, ale byly stavěny v době od druhé poloviny 19. století do první poloviny 20. století.

Čtěte také

Petr Zahnaš sám bydlí v domku z břidlice. A rozhodně si nestěžuje. Spíš naopak. „To má ještě jednu velkou výhodu – já totiž bydlím na břidlicové haldě, která v létě dokáže naakumulovat obrovské množství tepla, a v zimě, když napadne sníh, tak mám jakoby podlahové topení,“ vysvětluje výhody bydlení na břidlici.

Místní kaple postavená rovněž z tohoto materiálu však připomíná i smutnou stránku těžby nerostu. Je totiž věnována lidem, kteří při dobývání břidlice zahynuli.

V kapli

Do kraje břidlice vás zveme v magazínu Křížem krajem. Při poslechu záznamu pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ ) prozradíme mimo jiné, jaká událost vedla k postavení zmíněné kaple a podrobněji se vysvětlíme, proč má Zálužné tak velké a výstavní vily.

Spustit audio