Zámecká výstava v Kravařích připomíná nedožité 90. narozeniny pěvce Ivo Žídka

18. srpen 2016
Česko – země neznámá

Kravaře nedaleko Opavy mají jednoho slavného rodáka – operního pěvce Ivo Žídka. V rámci oslav jeho nedožitých 90. narozenin připravilo město na zdejším zámku výstavu nazvanou „Ze života Ivo Žídka“. Připomíná život i operní dráhu slavného českého lyrického tenora.

Město Kravaře na svého slavného rodáka nezapomnělo. Na počátku června 2016 se v rámci oslav nedožitých devadesátin Ivo Žídka uskutečnil ve dvoraně kravařského zámku slavnostní koncert, na kterém zazněly nejznámější árie z českých a zahraničních oper v podání předních sólistů národních divadel a symfonického orchestru Jakuba Žídka. Všichni přítomní si pak šli prohlédnout výstavu.

Ta začíná už na chodbě zámku v prvním poschodí, kde je plno velkoformátových fotografií. Vystavují se zde i originální plakáty od dětí ze Základní umělecké školy, jež nese pěvcovo jméno. Řada vzácných artefaktů a ocenění, z nichž mnohé zapůjčil syn Ivo Žídka, se pak nachází v samostatné místnosti. Z jejího okna je vidět Alejní ulice, kde stojí dům, v němž se Ivo Žídek narodil a žil se svými rodiči do svých dvanácti let.

Sólový zpěv studoval Ivo Žídek u profesora Rudolfa Vaška, hudební teorii jej učil Josef Schreiber. Už v devatenácti letech získal angažmá v ostravské opeře, kde zůstal až do roku 1948. Potom už jeho talentu využívala opera Národního divadla v Praze.

Ze života Ivo Žídka

Díky svému lyrickému tenoru byl žádaný i ve Státní vídeňské opeře a na stuttgartské a berlínské operní scéně. Vydal množství gramofonových nahrávek, včetně několika operních kompletů. Po sametové revoluci v roce 1989 byl jmenován ředitelem Národního divadla v Praze. V této funkci, v níž mohl zúročit své celoživotní zkušenosti, působil do roku 1991.

Ivo Žídek na své rodné Kravaře nikdy nezapomněl. Svědčí o tom i korespondence psaná jeho rukou, kterou najdete na výstavě mezi jeho platinovými a zlatými deskami a Thálií za celoživotní dílo. A Morava nezapomněla na svého slavného rodáka. V polovině 90. let se stal čestným občanem města Kravaře.

autor: dam
Spustit audio