Zámecký areál v Paskově se mění na zázemí pro město a kulturu

1. březen 2016

Paskov na Frýdecko-Místecku zakoupil před několika lety zámecký areál a postupně ho proměňuje na kulturní a společenské centrum města. Vedle rekonstruované budovy zámku zaujme návštěvníka taky přilehlý park. Žije tam vzácný a chráněný brouk páchník a ve vzrostlé zeleni stojí zajímavá umělecká díla.

Park býval řešen jako francouzská zahrada. Její součástí byla samozřejmě i oranžerie, ve které už v té době bylo nějakých 200 oranžovníků.

„Byly tady vodní plochy, které celé prostředí zpříjemňovaly. Zjistíte, že tady byla panská sýpka, dvůr, pivovar, chmelnice, rybářský domek se sádkami, byla tady jízdárna. Věci, které čas bohužel odnesl,“ říká starosta Petr Baďura.

Na cestě od zámku k parku minete skupinu soch. Jsou to čtyři sochy řeckých bohyň – Athény, Niké, Tyché a Eris. „Mají vlastně takového kamaráda, kterým je socha boha Herkula,“ vyjmenovává spolupracovník města Miroslav Lysek.

Zámecký park se rozkládá na ploše více než 20 hektarů a z původní francouzské zahrady se postupem času park v anglickém stylu.

Více se o zámeckém areálu v Paskově dovíte v magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Zámecké objekty
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.