Zámecký park si můžete projet na kole i s koňmi, říká kastelán Zámku Veltrusy Pavel Ecler

2. červenec 2021

Pavel Ecler se stal kastelánem Zámku Veltrusy v době, kdy byly zámek i okolní park zdevastované po velkých povodních v roce 2002. Jejich obnovu přijal jako výzvu. Dnes je celý zámecký areál krásně obnovený a zrevitalizovaný. A o prázdninách se chystá otevření dvou nových prohlídkových okruhů.

Jako kluk chtěl být Pavel Ecler hajným. „Shodou okolností jsem se v dospělosti přes učitelské povolání dostal k tomu, že jsem začal dělat kastelána. A protože pod správu zámku Veltrusy patří i dančí obora a druhá honitba v zámeckém parku, tak jsem se tím hajným tak trochu vlastně stal,“ usmívá se.

S prací kastelána začínal na zámku v Bučovicích na jižní Moravě. „Pak se mi ozval tehdejší náměstek ze středočeských památek. A zeptal se mě, jestli bych nechtěl změnit působiště. Dvě hodiny mi pak líčil všechny ty strasti: zámek zavřený, zničený po povodni, trvale špatný stav, park k dezolátním stavu. A já mu na to řekl: mohl bych poprosit o jeden jediný důvod, proč bych do těch Veltrus měl jít? A náměstek odvětil: Je to výzva!“

Kastelán Zámku Veltrusy Pavel Ecler

Pak čekaly Pavla Eclera roky práce a starostí. A také dalších ran. Když se zámek začal pomalu vzpamatovávat, přišla v roce 2013 „malá“ povodeň. Ovšem rozdíl mezi velkou a malou povodní byl pouhých 40 centimetrů. A tak se v podstatě začínalo nanovo. Ale stálo to za to. Dnes byste ani nepoznali, že zámecký areál prošel dvěma ničivými povodněmi.

Park je plný pozoruhodných staveb

V současné době prochází první patro hlavní zámecké budovy posledními fázemi rekonstrukce. „V první půlce července budeme otevírat dva prohlídkové okruhy. První okruh se bude jmenovat Zlaté časy ve službách císařovny, protože zámek Veltrusy navštívila Marie Terezie. Tam půjde o zlatou éru zámku. Druhý okruh ponese název Soukromí pana hraběte, který zavede návštěvníky do 19. století a přiblíží život šlechty,“ popisuje kastelán.

Krásný je i veltruský park. „Patří k největším zámeckým parkům u nás a zároveň i k nejstarším. A také k nejzachovalejším. Zajímavá místa v parku bychom mohli rozdělit na dvě skupiny: přírodní scenérie a drobné stavby a stavbičky, které park oživují a dávají procházce po něm určité cíle,“ říká Pavel Ecler.

Narazit tak můžete například na bývalý stavidlový pavilon, později přejmenovaný na Laudonův. Což je drobná romantická stavba, která sloužila původně jako stavidlo na přítoku Mlýnského potoka. Dalším zajímavým místem je Chrám přátel zahrad a venkova, který upomíná na bramborovou válku. Poblíž je pak Dórský chrám, který zase navozuje myšlenky antických filozofů. A vynechat nesmíme Egyptský kabinet. „To je taková trochu duchařina, tajemné místo. Zvenku vypadá jako ruiny, ale když vstoupíte dovnitř a sestupujete dolů do té tmy, trochu se bojíte, aby tam na vás nevyskočila nějaká mumie.“

Některé ze zmíněných staveb je možné navštívit s průvodcem v rámci cykloprohlídek. Anebo se můžete nechat svézt po parku při okružní jízdě koňským povozem.

Jaké další pozoruhodnosti zámek i zámecký park nabízejí, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio