Zámecký park v Kostelci nad Orlicí nabízí vzácné dřeviny, rododendrony i pole bledulí

3. červen 2016
Česko – země neznámá

Jako v pohádce si budete připadat, když v Kostelci nad Orlicí v Královéhradeckém kraji zavítáte do zámeckého parku. Čeká na vás oáza klidu s nádhernými zákoutími, s obrovskými stromy, barevnými záhony nebo přírodní nivní loukou. Některé druhy rostlin a živočichů jsou tu dokonce chráněny.

Park je unikátní už svou polohou a rozdělením na horní část v okolí zámku, která je opečovávaným parkem s trvalkovými záhony a alpiniem, a dolní část, která využívá vlastnosti zdejší přírody. Ta vytváří údolní nivy a návrší dvou pravobřežních teras řeky Orlice s lesními i lučními porosty, kde má příroda větší slovo než zahradník. Obojí je botanicky i dendrologicky cenné.

Park je nádherný po celý rok, ale do své nejkrásnější podoby se probouzí brzy zjara. Už kolem prvního jarního dne v něm rozkvétají bílé sněženky a doslova bledulová pole. Tisíce bledulí zabírají plochu více než 3,2 hektaru. Osobité kouzlo park neztrácí ani po jejich odkvětu, trávníky i záhony zaplaví narcisy a tulipány.

A po nich přijdou na řadu pestrobarevné rododendrony. Rozkvétají zde v mnoha barvách, jsou mezi nimi i opravdu vzácné odrůdy. Kdo si libuje ve skalničkách, na dlouhou dobu spočine v alpiniu, kde roste jeden z nejstarších cedrů u nás.

Záhony tulipánů

Z více než 250 druhů keřů a dřevin jich je mnoho exotických, například dub zlatolistý, jehož koruna prý září jako sluncem prosvícená, i když je zataženo. Ne až tolik vzácný, ale o to návštěvníky oblíbenější je liliovník tulipánokvětý, jehož oranžovo zelené květy vypadají, jakoby na stromě kvetly tulipány. Uprostřed rozlehlého parku stojí rozložitý platan, který upoutá pozornost nejen světlou kůrou, ale i kořeny a obrovskou korunou.

Nejvzácnějším stromem parku je naopak docela nenápadný dub červenolistý. A pak také mohutné červené buky. Vypadají, jakoby jim bylo už několik set let, tak silné jsou jejich kmeny. Park byl ovšem založen teprve před 180 lety, a tak nemohou být starší.

Alpinium

Zahradníci si prý při zakládání parku k mohutnosti kmenů dopomohli tím, že vysadili třeba tři stromky vedle sebe. Jejich kmeny po několika letech srostly dohromady a to, co dnes vypadá jako větve několikasetletého buku, jsou vlastně jen kmeny tří „bratrů“.

Zámecký park v Kostelci nad Orlicí můžete navštívit v kteroukoliv roční dobu a pokaždé tu najdete kout krásný pro oko i duši.

Spustit audio