Zámek Nová Horka je nenápadný a také nepříliš známý. Má se to změnit

18. květen 2016

Nenápadný, ale přitom celkem tajemný je zámek v Nové Horce u Studénky. Téměř 70 let se totiž do něj veřejnost nedostala. Objekt fungoval jako zařízení pro seniory či postižené. Ti se už ale z honosných pokojů vystěhovali a zhruba do tří let bude zámek otevřený pro návštěvníky. Do té doby jej budou mít v péči restaurátoři a stavební dělníci.

Venku jsme zastihli restaurátora Jakuba Gajdu při rozměřování mříže do kaple. „Připravuju projekt na obnovu nebo restaurování kamenických a sochařsko-kamenických prvků na fasádě zámku. Tím, že tady se tady žilo, tak nějaká údržba probíhala, takže, řekl bych, standardní poškození, znečištění,“ říká restaurátor.

S kastelánem kunínského zámku a velkým znalcem historie Novojičínska Jaroslavem Zezulčíkem stojíme před zámkem v Nové Horce. On tedy po druhé světové válce byl vyvlastněn?

„Ano, zámek byl konfiskován na základě Benešových dekretů. Zámku se ale k velkému štěstí ujala katolická charita a do zámku přišly řádové sestry. Zámek nejprve sloužil jako sociální ústav, dům pro děti, ale také pro seniory, až nakonec zde byl vytvořen sociální ústav, který zde působil až do loňského roku,“ vysvětluje Zezulčík.

Proč je teď v zámku takový ruch

Souběžně s předávkou nemovitostí na Muzeum Novojičínska se řeší i jednotlivosti, které se týkají budoucího provozu. „Jednak otázka komplexního zabezpečení celého areálu tak, aby zde mohly být ochráněny jednotlivé instalované sbírkové, ale i normální předměty denní potřeby, které budou potřeba pro budoucí využití,“ upřesňuje zástupce ředitelky Muzea Novojičínska Radek Polách.

Podle Radka Polácha je představa taková, že se znovu vybourají příčky, obnoví se parketové podlahy, které jsou dnes překryty vrstvami linolea, a doplní se to původním zámeckým mobiliářem. „Ten je samozřejmě znám, je v našich muzejních sbírkách a i ve sbírkách dalších paměťových institucí,“ dodává Polách.

Hlavní hala zámku

Rekonstrukce zámku potrvá dva až tři roky. Lidé se ale do jeho prostor budou moct podívat už letos 28. září na státní svátek svatého Václava.

Více se dovíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

autor: Michal Polášek
Spustit audio