Zámek v Bílovci se vrací do života města

30. květen 2012

Jen pár metrů od náměstí v Bílovci se nachází renesanční zámek. Na dominantě města ovšem zapracoval nejen zub času a přírodní pohromy, ale také zvůle lidí a nevhodné stavební úpravy. Město se tak krůček po krůčku snaží zámek opravovat a vracet do života lidí.

Než zámek získá zašlou slávu zpět, potrvá to. Panské sídlo zasáhl ničivý požár už v polovině 18. století. Další pak o 200 let později. Takřka holé zdi zámku začaly sloužit jako sklad, který už tady dnes díkybohu není.

„Úplnou devastací zámku byl potom požár v květnu 1945, kdy byl zámek předtím vyrabován. Zmizel nábytek, obrazy a pak byl následně úmyslně zapálen, aby se loupení zahladilo. Takže dnes v tom zámku není de facto nic. My se chytáme fotografií, které nám poslal vnuk posledního majitele,“ přidává další fakta kastelán Eduard Valeš.

Už nyní je zámek veřejnosti částečně přístupný a nabízí mimo jiné expozici o historii sídla a jeho dřívějších pánů. V rámci rekonstrukce byly vloni opraveny sklepy s původními klenbami. Letos zámek čeká oprava hlavního schodiště na nádvoří a zpřístupněna bude také zámecká kaple.

„Přijdou vybourat nevzhledné plechové dveře, vybourána by měla být také taková zídka, za kterou se nachází barokní mříž. A zvažuje se ještě myšlenka, že se sem ze hřbitova převezou tři náhrobní kameny Sedlnických a oživilo by to zase tu prohlídku zámku,“ dodává Valeš.

Život se na zámek v Bílovci vrací také v podobě právě probíhající divadelní přehlídky, komentovaných prohlídek a zámecké zdi už zažily také první svatbu.

Více informací a zajímavostí si můžete poslechnout v záznamu dnešního vydání pořadu Křížem krajem, který po odvysílání najdete v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio