Zámek v Chotěbuzi už není na prodej. Obec zvažuje, že si chátrající budovu nechá

16. prosinec 2021 05:33

Ze zámku v Chotěbuzi by mohla být takzvaná řízení ruina. Je to jedna z variant, kterou památkáři obci navrhli a zastupitelé ji teď zvažují. Obec přitom původně památkáře žádala o posudek, protože chtěla zámek vyjmout z památkové péče a prodat.

Stavebně historický průzkum Národního památkového ústavu má zhruba 300 stran. Popisuje stav zámku, historický vývoj budovy a součástí je i fotodokumentace.

„Hlavním přínosem zpracování bylo, že jsme na minulém zasedání zastupitelstva měli prezentaci, který nám poskytl nový pohled a perspektivu, jak zámek chápat, a jak s ním do budoucna pracovat,“ říká starosta David Harok (ČSSD).

Řízená ruina

„Je tam ta varianta řízené ruiny, to by byl první krok. Je to myšlenka, která obec moc nezatíží ani časově a ani finančně. A zároveň si ponecháme památku v majetku. Případný prodej by zprostil obec odpovědnosti, ale zase by to vytvořilo půdu nějakého neznáma, protože nevíme, jak by se nový majitel k zámku choval, neměli bychom na něj žádnou páku,“ dodává starosta.

Čtěte také

Obec teď musí nechat na zámek vypracovat statistický posudek. Plánuje ale i nadále spolupracovat s památkáři.

„Předpokládáme, že i když se začne odstraňovat ta suť, že budeme průběžně provádět operativní průzkum a dokumentaci. Ale samozřejmě budou spolupracovat i s našimi kolegy, a to především s garantem území,“ potvrdila Jana Koudelová z Oddělení průzkumu a výzkumu.

Zámek tedy v tuto chvíli k prodeji už není. O jeho dalším osudu rozhodnou v příštím roce zastupitelé a statik.

Zchátralý zámek v Chotěbuzi
Spustit audio