Zaniklou tramvajovou trať v Bohumíně nově připomíná virtuální naučná stezka

22. srpen 2022 12:31

Bohumín vytvořil virtuální naučnou stezku o své zaniklé tramvajové trati. Právě letos si město připomíná 120 let od jejího vzniku. Na stránkách města můžou zájemci najít sérii unikátních historických snímků, které poskytli pamětníci i fanoušci tramvajové dopravy.

„Na webu našeho města je tedy k vidění například koňská tramvaj, která vyjela do ulic poprvé na konci roku 1902, jsou zde i snímky střetu tramvaje s tatrou v roce 1963 nebo likvidace motorového vozu po ukončení tramvajové dopravy v roce 1973,“ řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

Stezka čítá sedm zastavení na trase Starý Bohumín náměstí - Nový Bohumín nádraží - vozovna bývalých Slezských zemských drah. Končítková uvedla, že pracovní tým se chystá v jednotlivých zastaveních vybudovat klasické informační tabule a ve Starém Bohumíně bude stát elektronický kiosek s podrobnějšími informacemi.

Jednou z dominant tamního náměstí by se pak měla stát věrohodná replika parní tramvaje z roku 1903. „Bude sloužit jako venkovní expozice městského muzea, které je umístěno v secesním domě Pod Zeleným dubem,“ uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD). Město v současnosti pracuje na dokumentaci pro výrobu repliky.

Tramvaje jezdily v Bohumíně mezi lety 1902 až 1973 a prošly postupným vývojem od koňského, přes parní až k elektrickému pohonu. Jezdily i do Orlové, Karviné, či Ostravy.„Důvodem zrušení úzkorozchodných tratí v regionu byla zastaralost vozového parku, problémy s poddolovaným územím, kolize s výstavbou nových silnic a železnic či malá cestovní rychlost,“ uvedla mluvčí.

autor: Andrea Brtníková | zdroj: ČTK
Spustit audio