Zaplatíme miliardy Diag Human?

9. září 2003
Pod kůži

Skandál za skandálem byl zveřejňován na začátku minulého desetiletí v souvislosti s aktivitami firmy Koneko. Vzpomeňte si, šlo například o pokus nelegálního vývozu zakázaných omamných látek, nepovolený obchod s krevní plazmou nebo úplatkářskou aféru v Bavorsku. Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar vyjádřil pochybnosti o solidnosti této firmy. Koneko se dnes jmenuje Diag Human a cítí se být konstatováním Martina Bojara poškozena. Žádá tak odškodnění po českém státu. Včetně úroků jde o miliardy. A není vůbec vyloučeno, že nakonec je také zaplatíme.

V roce 1992 zastavil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar obchodování firmy Diag Human s krevní plazmou a firmu označil v dopise za nedůvěryhodnou. Majitelem firmy byl podnikatel Josef Šťáva. Jeho firma chtěla odškodnění a v 90. letech se jí nakonec podařilo podepsat se státem mimosoudní vyrovnání. Ovšem poté padl ve vládě návrh, že místo mimosoudního vyrovnání by měl proběhnout řádný soud. Jak tento případný postup vidí bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová?

Zuzana Roithová: Takže první bod je, zda to, co bylo v dopise napsané, je nebo není pravda. V tom okamžiku by mělo správně to ministerstvo vyzvat autora toho dopisu, aby zdůvodnil motivy, které ho vedly k pochybnostem o této firmě, a osobně jsem přesvědčena, že by bývalý ministr Bojar našel dost argumentů pro zdůvodnění oprávněnosti toho, co v tom dopisu napsal.

Jaký názor má tehdejší ministr zdravotnictví, Martin Bojar?

Martin Bojar: Zapomnělo se na to, že v březnu, v dubnu roku 1992 prokazatelně firma chtěla vyvézt 1000 kilogramů nelicencované plazmy.

Na potížích státu ve sportu se Šťávovými firmami se podílela i nerozvážnost Martina Bojara, ale on tvrdí, že při psaní dopisu vycházel z policejních zpráv, podle kterých firma Koneko, nyní přejmenovaná na Diag Human, nepochybně nedůvěryhodnou byla. Možná i to byl důvod jejího pozdějšího přejmenování. Jejího majitele, Josefa Šťávu, se nám oslovit nepodařilo. Neúspěšně jej hledá také Interpol. Hovoří tiskový mluvčí firmy Diag Human, Daniel Častvaj.

Daniel Častvaj: Krokem bývalého ministra firma přišla o možnost působit na českém trhu. Kdyby se tak nestalo, firma by tady působila a realizovala by zisk v onom řádu, kterém se nyní soudí.

Paradoxní je, že současným obhájcem Josefem Šťávy je Jan Kalvoda, bývalý místopředseda vlády, té vlády, která rozhodovala o odškodnění Diag Humanu. Kalvoda sice tehdy hlasoval ve vládě proti a požadoval, aby se český stát se Šťávou soudil a nic mu neplatil, ale teď už má asi jiný názor a také jistě všechny informace z tehdejších jednání. Teď je může využít i proti České republice. Hovoří zmiňovaný obhájce podnikatele Josefa Šťávy, Jan Kalvoda.

Jan Kalvoda: Šlo o zásadní zpochybnění serióznosti společnosti Koneko, posléze Diag Human a ten následek byl pro tu společnost prostě likvidační a to je fakt.

Problém zůstal nedořešený a dnes platí původní verze, tedy mimosoudní vyrovnání. Firma dostala už 320 milionů korun, ale nárokuje až 3 miliardy. A se všemi úroky by to mohlo být dokonce až 6 miliard.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu