Zapomínáte? Pomůže vám trénink paměti! A také ořechy, které tvarem připomínají mozek

11. březen 2019

Ing. Markéta Kolářová v naší radioporadně na téma: Evropský den mozku. Ten je prvním dnem oslav světového týdne mozku, který začíná každý rok 11. března, v některých případech se toto datum může posouvat. 

Připomínat význam mozku zřejmě příliš nemusíme, neboť bez mozku by žádný živočišný druh nemohl žít a přitom se jedná o nejméně probádaný orgán nejen lidského těla.

Mozek a střeva spolu komunikují. Chraňme se před demencí zdravou stravou

PharmDr. Margit Slimáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát na téma: výživa pro mozek. Správnými potravinami k prevenci neurodegenerativních onemocnění.

V souvislosti s tímto světovým dnem se koná mnoho odborných přednášek, kde se schází odborníci z oboru aby předali své nové poznatky a výsledky svých výzkumů široké veřejnosti.

Světový den mozku se slaví prakticky celosvětově a v České republice jej zaštiťuje Akademie Věd ČR a na přednáškách se podílí odborníci z neurovědních oborů z Centra neurovědy, České společnosti pro neurovědu J. E. Purkyně a Ústav experimentální medicíny AV ČR.

Nejčastějšími tématy přednášek jsou fungování mozku jako takové či konkrétní případy jako je zpracování bolesti, zpracování chutí, vnímání obrazu, přenosu sluchových informací a samozřejmě dostanete i informace ohledně mezinárodních projektů a spoluprací.

Cvičení na trénink mozku

Evropský den mozku si připomínáme od roku 1998, kdy jej vyhlásila Evropská aliance DANA pro výzkum mozku (European Dana Alliance for the Brain). O rok později se v Evropě i ve Spojených státech začal slavit celý Evropský týden mozku.

Ing. Markéta Kolářová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Týden mozku je jedinečný cyklus přednášek o nejnovějších objevech a trendech ve výzkumu mozku a neurovědách, který je součástí Brain Awareness Week (BAW) - celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku. Tradici Týdne mozku v České republice inicioval a založil český neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998.

21. ročník festivalu se uskuteční 11.-17. března 2019. S přednáškami vystoupí čeští odborníci v oboru teoretických i klinických neurověd. O víkendu na ně naváže doprovodný interaktivní program v podobě workshopů a dalších aktivit. Festival je určen pro studenty, rodiče s dětmi i laickou veřejnost.

Celou radioporadnu s Ing. Markétou Kolářovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související