Zástupci dvou ostravských firem obešli systém EET, uvedla policie. V Česku je to poprvé

9. říjen 2019 12:03

Zástupci dvou ostravských firem provozující obchodní celostátní řetězec podle policie prolomili systém EET. Softwarově upravili svůj pokladní systém tak, aby Finanční správě odesílal zkrácené tržby. Během roku takto nepřiznali 45 milionů korun, stát by tím na daních poškodili o 14 milionů korun. Novinářům to ve středu řekl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

Kriminalisté obvinili pět lidí a tři firmy. Všem hrozí až deset let vězení. Mezi obviněnými jsou čtyři lidé zastupující řetězec prodávající především potraviny a jeden počítačový expert, který pokladní systém prolomil.

„Přišli na způsob, jak jde systém obejít,“ uvedl Wita s tím, že je to první případ tohoto typu v České republice. Čtyři obvinění podle něj figurovali ve vedení dvou firem, které v Česku provozují jeden obchodní řetězec. Po celé zemi mají desítky prodejen a zaměstnanců. Provozují i internetový obchod.

Čtěte také

Tito lidé si podle policie najali počítačového experta, kterého pověřili, aby narušil pokladní systém odesílající na finanční správu informace o tržbách.

Muži, který je mezi obviněnými, se to podařilo. Úředníci plzeňského finančního úřadu na to ale při kontrole přišli. „Účtenka z kontrolního nákupu neseděla s tím, co nakonec dorazilo do systému EET,“ řekl ve středu ředitel Finančního úřadu Moravskoslezského kraje Bronislav Kadlubiec.

Závěry na základě analýz

„O možném rozsáhlém protiprávním jednání dvou právnických osob se sídlem v Moravskoslezském kraji byly Finanční správou učiněny závěry na základě analýz provedených Generálním finančním ředitelstvím a také na základě navazujících kontrolních nákupů v provozovnách detekovaných rizikových firem, které se nacházely po celé republice,“ uvedla pro iROZHLAS.cz tisková mluvčí Finanční správy Petra Homolová.

„Za Finanční správu se na akci podílelo Generální finanční ředitelství, Finanční úřad pro Plzeňský kraj a Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj,“ dodala.

Finanční správa proto podala na policii trestní oznámení. Při vyšetřování se podle Wity porušení zákona o EET podařilo prokázat.

„Obvinili jsme pět lidí. Všichni při vyšetřování spolupracují a přiznali se,“ řekl policista. Podle Kadlubiece jsou ochotni zkrácenou daň doplatit. Kriminalista Martin Válek dodal, že při zásahu proti skupině policisté zajistili majetek v hodnotě okolo 20 milionů korun. Šlo o dvanáct milionů korun v hotovosti či na účtech, luxusní šperky či drahé hodinky.

Prosté porušení zákona

Podle ministerstva financí a Finanční správy se ovšem nejednalo o žádné prolomení systému evidence tržeb, ale o prosté porušení zákona, kdy obchodník část tržeb nepřiznával. „V důsledku úpravy pokladního zařízení nebyly tržby obchodníka zasílány do systému EET. Obchodník tak úmyslně mařil evidenci tržeb. Finanční správa disponuje mechanismy, jak toto podvodné jednání odhalit, což se i v tomto případě potvrdilo.“

autor: tec | zdroj: ČTK
Spustit audio