Zátěž nemocnic v kraji stále roste, přesun pacientů ale zatím není nutný

26. listopad 2021 12:34

Moravskoslezský kraj zatím nemusí přesouvat pacienty s covidem do nemocnic v jiných regionech. Počet hospitalizovaných pacientů ale stoupá a nemocnice situaci zvládají jen díky tomu, že omezily ostatní péči.

Čtěte také

V nemocnicích v Moravskoslezském kraji leželo dnes ráno zhruba 960 pacientů s covidem. „Co se týká případných překladů, ty jsou občas realizované v rámci kraje, když se nějaká nemocnice dostane do akutních problémů, ale zatím ne ve velké míře,“ řekl krajský koordinátor intenzivní péče Peter Sklienka.

„Podle predikcí by počty pacientů měly stoupat zhruba čtyři, pět týdnů a jak dlouho to vydržíme, těžko říct,“ povzdechl si Sklienka.

V Moravskoslezském kraji bylo ve čtvrtek rekordních 4017 pozitivně testovaných na koronavirus. Za týden v regionu přibylo více než 17.400 nově nakažených covidem-19, přírůstek se tak proti datům z minulého týdne zvýšil zhruba o 50 procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Největší počet nových případů za čtvrtek připadá na Ostravsko, 987.

V Česku od půlnoci znovu platí nouzový stav. Vláda v demisi ho na čtvrtečním jednání kvůli epidemii covidu-19 vyhlásila na 30 dní.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio

Související