Zauhlovačka jako místo rozhledu. Snažíme se opravit prosklené patro, prozrazuje členka spolku

9. červen 2022

V Kultuře pod Ještědem se moderátor Jakub Marvan setkal s Kateřinou Pořízovou, členkou spolku AvantgArt, který zvelebuje Zauhlovačku v libereckých Vratislavicích. Povídali si nejen o historii stavby a plánech do budoucna.

Kateřina Pořízová ze spolku AvantgArt

„Rozhodli jsme se, že je hrozná škoda, aby Zauhlovačka chátrala a že stojí za to, se o ní postarat a pečovat o ni. Snažíme se ji opravit a otevírat veřejnosti,“ popsala Kateřina Pořízová důvod, proč se spolek věži věnuje. „V 70. letech ztratila funkci zauhlovací, v 90. letech se továrna rozpadla a od té doby byla prázdná,“ dodává.

„Náš největší sen je otevřít Zauhlovačku jako místo rozhledu. Snažíme se opravit prosklené patro, ze kterého je nádherný výhled, do celých Vratislavic, naše vize je udělat tam prosklenou podlahu, aby bylo vidět i skrze tu budovu dolů,“ prozrazuje dál některé plány spolku.

Čím je bývalá zauhlovací věž ve Vratislavicích nad Nisou unikátní, co se na místě aktuálně děje, z čeho mají členové spolku největší radost a jaké jsou jejich další plány do budoucna? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související