Závod Ondřejnická patnáctka podpoří výstavbu rozhledny na Skalce nedaleko Kunčic a Čeladné

12. říjen 2013

O rozhlednu na Skalce u Kunčic a Čeladné usiloval už Okrašlovací spolek před více než stoletím. O totéž se místní činovníci snaží i dnes a dokonce před lety položili i její základní kámen. Plány ovšem stojí a padají s církevními restitucemi a vypořádáním potřebných pozemků. Rozhledny se ale obce pod Skalkou vzdát nechtějí a myšlenku stále přiživují. Podpořit ji chce i dnešní závod ve Ski areálu Opálená v Čeladné.

„Je to čtvrtý ročník horského běhu Ondřejnická patnáctka a pořád se běží pro rozhlednu,“ říká Petr Mikeska, organizátor horského běhu na 964 metrů vysokou Skalku.

Patnáctikilometrová trať chystá pro borce převýšení 650 metrů. Nahoru je ovšem kromě vytrvalosti a touze po vavřínech požene i jedna bohulibá myšlenka. Horský závod podporuje myšlenku zbudovat na Skalce rozhlednu.

„Rozhledny na hory patří. Ten, kdo zkusil a viděl pohled z hor, kde máte pocit, jak jste malí a jak svět vypadá, tak se na rozhledny lidé vracejí, a rádi. Pro turismus je to velkým přínosem,“ je přesvědčen Mikeska.

„Je to trojvrchý útvar, jakoby v dolině – tím je zajímavý. Pokud by stála rozhledna na Skalce, tak bude vidět do všech světových stran, a to je trošku taková rarita,“ přidává výhody starosta Kunčic Tomáš Hrubiš z KDU-ČSL.

Myšlenka stará 110 let

Myšlenku postavit vyhlídku na Skalce oživil Okrašlovací spolek Rozhledna ve spolupráci s kunčickou radnicí zhruba před pěti lety. Záměr je ale podstatně starší.

„Tutéž myšlenku měl náš předchůdce, zakladatel Okrašlovacího spolku pro Velké Kunčice a Čeladnou, doktor May, který založil zdejší lázně. Ten měl dokonce písemné svolení od arcibiskupa, protože šlo o arcibiskupské lesy, že tu rozhlednu může postavit a že na ni dokonce postaví dřevo. To bylo v roce 1903. Doktor May potom odešel, jinak by tu rozhledna už stála,“ myslí si publicista a místopředseda spolku Petr Andrle.

„My jsme myšlenku obnovili, zorganizovali jsme anketu mezi občany, oslovili jsme lidi, kteří by nám mohli pomoci, dokonce jsme položili na Skalce základní kámen. Problém ale spočíval v tom, že tyto pozemky jsou předmětem restitučních nároků a k postavení rozhledny potřebujeme souhlas vlastníka pozemku. Do té doby, než se vyjasní vlastnictví pozemku, o tom zatím můžeme jen mluvit a dělat takové parádní akce,“ upozorňuje Andrle.

Investice za pět milionů

Na vrcholu ondřejnického masivu by podle studie mohla vyrůst kovová konstrukce opláštěná dřevem. Dokud se ale nevyřeší restituce s církevními lesy, zůstanou plány na investici za zhruba pět milionů korun pouze na papíře.

„Žádný orgán státní správy, ať už to jsou Lesy České republiky nebo další, nechtějí dát žádné závazné stanovisko, byť zákon byl schválen. Teď budou následovat žádosti o vydání. Víme, že jsou teď podněty k Ústavnímu soudu. Tato věc se může protáhnout možná až na několik let,“ dodává starosta Kunčic Tomáš Hrubiš.

Spustit audio