Zavřený obecní úřad i hospoda. Vesnický obvod Ostravy postihla koronavirová nákaza

10. říjen 2020

Počty nakažených koronavirem stoupají. V malých obcích může nemoc a nařízená karanténa výrazně zkomplikovat chod vesnice. Příkladem je ostravská Stará Bělá, kde po pohřbu a zájezdu Sokolů stouply počty potvrzených případů. Je tam zavřená radnice i místní hospoda. Nápor nemocných tam ve zdravotním středisku zvládá praktický lékař Václav Pika.

V ordinaci praktického lékaře Václava Piky ze Staré Bělé se telefony teď ani netrhnou. Lidé se ve velkém objednávají na testy na covid-19.

„Telefon když chviličku nezvoní, tak aspoň máme čas pacienty vyšetřit nebo objednat na výtěry. Je tady blázinec neskutečný,“ říká na první pohled unavený praktický lékař Václav Pika.

Čtěte také

Na testy už poslal desítky lidí z obce, nákaza se tady podle něj velmi rozšířila. Myslí si, že je to právě vesnickým charakterem místa a tradičními zvyky.

„Zemřel zde pán, poměrně známý Sokol. Na pohřbu bylo podle starosty 200 až 250 lidí, část z nich se potom vydala na kar, kde juchali a koronu přenášeli. A třešničku na dortu udělali starobělští Sokoli, protože se nacpali do autobusu a hurá na výlet. Takže je zavřený celý obecní úřad, hospoda,“ popisuje lékař.

Ordinaci má ve zdravotním středisku, kde to teď připomíná velící štáb. „Je to napnuté, jsou stresy. Pacienti jsou nervózní, třískají na dveře, míchají se tu nemocní se zdravými. Ty posíláme domů, po dvanácté hodině chodí pouze pacienti na očkování proti chřipce, mezitím píšeme lázně a posudky pro sociálku. Přes den to v rámci této korona akce nelze,“ dodává.

Pacienty posílá na několik odběrových míst. Využívá i nabídky Vítkovické nemocnice, kam lidé nemusí na testy autem.

Spustit audio

Související