Zázračný obraz a středověký komiks. Rarity fryštátského kostela

6. duben 2016

Víte, že u kostela Povýšení svatého Kříže v Karviné-Fryštátě si občas můžete připadat jako u londýnského Big Benu? A že uvnitř svatostánku najdete jedinečný středověký freskový komiks a taky obraz, který prý svede zázraky?

Farní kostel ale není pozoruhodný jen díky zmíněným kuriozitám. Pamatuje zakládání kdysi samostatného Fryštátu a gotický ráz si zachoval dodnes.

Kvůli zázračné moci Panny Marie Fryštátské byl a je v hledáčku věřících a nedávno výčet rarit obohatily taky jedinečné fresky. Malby připomínající středověký komiks se ukrývaly pod nánosy starých omítek.

„Jedná se o fresky z 15. století, které na východní stěně znázorňují umučení svaté Barbory a na západní stěně svaté Kateřiny. A skutečně – říká se tomu kniha pro chudé, to znamená obrazové znázornění něčeho, co bylo podáno v textu. A protože v 15. století lidé tak moc nečetli, tak se všechno zobrazovalo. Můžeme tedy říci, že ty naše fresky jsou takovým komiksem pro věřící,“ vysvětluje farář Przemyslaw Traczyk.

Fresky byly objeveny ještě za jeho předchůdce pátera Daniela Víchy, když se připravovala výmalba kostela. Tehdy se spolu s památkáři pustili do průzkumu toho, co kostel skrývá. Pod patnácticentimetrovou vrstvou omítky objevili tyto středověké malby.

Středověké fresky byly objeveny v kapli svaté Matky Boží před výmalbou interiéru v roce 2011

Fresky nejsou jedinou vzácností

„V protikapli máme zázračný obraz Panny Marie Fryštátské. Málokdo ví, že je tady v kostele poutní místo, že tady máme patronku spojenou přímo s Fryštátem,“ říká farář Przemyslaw Traczyk.

„Zázračný obraz Panny Marie Fryštátské má svou velkou historickou hodnotu. Pochází ze 17. století a určitě je vzácný tím, jak se traduje, že způsobil uzdravení faráře Jakuba Bučka, který zemřel v roce 1698 a kterému byl před smrtí obraz přiložen k tělu. Farář se v důsledku toho probral z mdlob a stačil ještě přijmout svátosti umírajících,“ popisuje historička Muzea Těšínska Kateřina Stenchlá.

Více se o kostele Povýšení svatého Kříže v Karviné-Fryštátě dovíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Výhled do krajiny z věže kostela
Spustit audio