Zchátralý areál Skalních sklepů nad Odrami se promění na rekreační a sportovní oblast. Město má hotovou studii

13. únor 2017

Možná už za pár let budou obyvatelé Oder trávit svůj volný čas v místě, které jim budou přespolní trochu závidět. Architekti připravili studii revitalizace areálu Skalních sklepů. To bylo dříve živé místo pro setkávání a kulturní život. Nový plán přidává sport a rekreaci.

„Víme, že tady za tou budovou, jak je to zavalené, je jeden zavalený skalní sklep, který předtím fungoval. Tak uvidíme, jestli se podaří ho třeba odkrýt. Zatím nemůžeme ani mluvit o tom, že tam je. Že tam je, víme jen od pamětníků,“ říká Alena Buczková.

Alena Buczková je vedoucí odboru kultury a školství oderské radnice a zároveň jednou z hlavních iniciátorek rekonstrukce Skalních sklepů. V areálu počítají například s umělou lezeckou stěnou, vedla by tudy naučná stezka lesní pedagogiky.

„Tady na kopci je bývalý lom, který nám už teď zarůstá stromy. Takže kdyby se ten lom podařilo zase odhalit a na něm vybudovat vyhlídku, tak by to bylo krásné,“ plánuje Alena Buczková.

„Měla by i moderní design, takový trojúhelníkový sloup, který by byl vidět z dalekého okolí. No a za tím účelem jsme si řekli, že bychom ji ještě oživili nějakým světlem. A mohla by tam být i zvonička, kde by lidé mohli zazvonit. Prostě něco pro radost,“ dodává architekt Lubomír Dehner.

Architekt Lubomír Dehner s kolegyní Barborou Černou studii vymysleli. Oderská radnice a státní lesy začnou stavět nejdříve příští rok.

„Budou nás tlačit ještě další návazné akce a to je vybudování naučné stezky Milíkov, která tam povede, a v nedaleké části chceme zprovoznit důl, který byl v minulosti využíván pro těžbu břidlice. Takže nástupní místo by bylo zrovna ve Skalních sklepech a chtěli bychom, aby to byla taková trasa pro lidi, kteří se chtějí projít a zároveň si užít nějakého dobrodružství,“ říká starosta Libor Helis (nezávislý).

Z původního jeviště je jen torzo

Revitalizace má stát zhruba 10 milionů korun.

autor: Michal Polášek
Spustit audio