Žďár nad Sázavou chce začít stavět městské byty. Zvažuje i koupaliště

16. únor 2019 06:00

Žďárská radnice chce v tomto volebním období začít stavět městské byty. Stavba prvního bytového domu by mohla začít v příštím roce.

Vedení města chce rovněž zvážit stavbu přírodního koupaliště, řešit bude například i problémy se zajišťováním některých komunálních služeb, řekl novinářům místostarosta Josef Klement (KDU-ČSL).

Programové prohlášení

Programové prohlášení rady do roku 2022 podepsali radní na začátku týdne. „Týká se deseti zásadních programových bodů,“ řekl Klement. Staronová koalice složená ze sdružení Žďár - živé město, hnutí ANO, lidovců a ODS bude v řadě věcí navazovat na činnost minulých čtyř let.

Loni už začaly i přípravy na stavbu bytových domů, jíž se radnice nezabývala mnoho let. V nově vytvořeném fondu už má na tento účel do 15 milionů korun. První dům by mohl obsahovat 12 až 20 bytů. „Rádi bychom do konce roku zadali projekt,“ řekl Klement. Zájemci o bydlení by cenu bytu postupně spláceli.

Letní koupaliště

V tomto volebním období chce radnice řešit i otázku chybějícího letního koupaliště. „Snažíme se vytipovat místo, kde by šlo vystavět přírodní koupaliště ve formě například koupacího biotopu,“ uvedla místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO).

Malé technické služby

Prohlášení rady obsahuje i obnovení malých technických služeb města. „Zatím je to v plenkách, ale chceme to udělat, aby město Žďár bylo částečně soběstačné,“ uvedla Řezníčková.

Město své technické služby zrušilo v 90. letech a na tyto činnosti najímá firmy. V minulém volebním období ale radnice řešila potíže s firmou, jež nedokázala včas posekat trávu na městských plochách, teď se ozývají stížnosti na zimní údržbu.

Znovu vybudovat městský podnik, který by zajišťoval veškerou údržbu, by podle Řezníčkové bylo příliš drahé. Město by podle ní ale mělo být schopné postarat se o tyto práce alespoň z části.

zdroj: ČTK
Spustit audio