Žďárský soud uznal vinnými jednatelku i vydavatelství kvůli popírání holokaustu

6. leden 2022

Soud ve Žďáru nad Sázavou uznal vydavatelství Bodyart Press a jeho jednatelku Hedviku Fiksovou vinnými z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Důvodem bylo vydání a šíření knihy Davida L. Hoggana Mýtus šesti milionů, která popírá holokaust.

Fiksová dostala peněžitý trest 15.000 korun, společnost 45.000 korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupkyně Lenka Budzińská si nechali lhůtu na odvolání.

Kniha vyšla v roce 2016 nákladem 600 až 800 kusů, z nichž se většina prodala. Podle Fiksové byla kniha vydaná ke studijním účelům. S tímto závěrem se ovšem soud neztotožnil. Ke svému rozhodnutí využil také znalecký posudek vypracovaný Masarykovou univerzitou v Brně.

Vyšetřovatelé se knihou Mýtus šesti milionů začali zabývat začátkem loňského roku, kdy na nakladatelství a jeho produkci upozornil Deník N.

Mýtus šesti milionů je jednou z nejznámějších publikací popírajících holokaust. Autor útlého spisku například tvrdí, že údaj o šesti milionech židovských obětí nacismu je "záměrným a bezostyšným" paděláním historie a že jde o "legendu genocidy".

Popírání genocidia je podle českého práva trestným činem a lze jej potrestat až třemi lety vězení. 

zdroj: ČTK
Spustit audio