Zdravotní ústav v Ostravě se ohradil proti výsledkům ministerské kontroly

6. červen 2018
Zprávy , Zprávy

Zdravotní ústav v Ostravě se ohradil proti závěrům nedávné ministerské kontroly. Ta odhalila údajné nedostatky a problémy v hospodaření za přibližně 80 milionů korun.

Ostravský ústav v prohlášení uvedl, že v budoucnu obhájí oprávněnost a zákonnost svých postupů. Dosavadní ředitel ústavu Petr Hapal po výzvě ministra zdravotnictví ke konci června rezignoval.

„Zdravotní ústav se závěry kontroly nesouhlasí. Protože v  průběhu kontroly nebyla přijata a zohledněna předložená stanoviska a nebyl akceptován obsah podaných námitek, je nucen považovat přijaté závěry za předčasné,“ uvedl mluvčí ústavu Michal Pistolas.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štepanyové ale kontrola odhalila závažná pochybení „například při zadávání veřejných zakázek,“ řekla Štěpanyová, podle které kontrola také zjistila, že ústav bezúplatně poskytl laboratoř soukromé firmě nebo neoprávněně utrácel peníze za reklamu.

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě je příspěvkovou organizací ministerstva zdravotnictví. Působí pro Moravu a Vysočinu, druhou polovinu země obhospodařuje ústav v Ústí nad Labem.

Zdravotní ústav poskytuje laboratorní a zdravotní služby. Jde například o rozbory vody, měření hluku nebo čistoty ovzduší, testy zdravotní nezávadnosti výrobků a materiálu, ale také odběry krve, laboratorní diagnostiku nebo očkování.

autoři: iha , tif
Spustit audio