Zdravotníci z nemocnice v Orlové odmítají rušení interny. Zvažují stávkovou pohotovost

19. červen 2018
Zprávy , Zprávy

Zdravotníci z nemocnice v Orlové se tento týden rozhodnou, jestli vyhlásí stávkovou pohotovost. Protestují proti plánu krajského úřadu, který chce zrušit internu. Má se z ní stát centrum péče o starší pacienty a dlouhodobě nemocné. Internu chce hejtmanství přestěhovat do sousední nemocnice v Karviné.

„Nikdo nechce do Karviné, sestry si hledají nová místa. Není nám jasné, proč v podstatě jediný fungující tým interního oddělení v okrese chtějí přemisťovat,“ popsal orlovským zastupitelům atmosféru na oddělení zástupce primáře interny Peter Danko.

Zdravotníci Orlovou nechtějí opustit a navrhují, aby stěhovací vozy jely opačným směrem. Tedy aby se zavřela interna v Karviné a zůstala ta jejich. Myslí si to třeba Iveta Weisserová, sestra z ARO a zároveň odborářka. „Víme, že interní lékař léčí akutní stavy, jako jsou infarkty a další stavy, a že je dostupnost péče velice důležitá a na prvním místě,“ říká.

Kraj tvrdí, že v Orlové zůstanou ambulance interny. Starosta Tomáš Kuča (ČSSD) tomu ale moc nevěří. „Samozřejmě naše město se nemůže ztotožnit s tím, aby došlo k postupné likvidaci naší orlovské nemocnice,“ dodává starosta.

Náměstek hejtmana Martina Gebauer (ANO) rušení interny v Orlové hájí. Na Karvinsku je podle něj hodně nemocnic a region potřebuje péči o starší pacienty. „V bývalém okrese Karviná máme šest nemocnic a máme tady asi 330 tisíc obyvatel, což je, bych řekl, strašně málo lidí na strašně moc nemocnic. Orlovská část nemocnice je víc než vhodná pro chronická lůžka – LDN, geriatrie, rehabilitace,“ míní náměstek.

Orlová kvůli rušení interny svolává mimořádné zastupitelstvo a zve tam i zástupce Moravskoslezského kraje.

autor: ada
Spustit audio