Zdravotníci z první linie se chystají do lázní

3. srpen 2021 07:50

Lázně připravily speciální pobyty pro zdravotníky. Za péči o pacienty s covidem jim stát na lázeňskou péči přispěje osmi tisíci korunami. Třeba v Moravskoslezském kraji se rezervace rychle plní. Lázně jsou navíc teď obvykle zahlcené i péčí o běžné pacienty, například po odkládaných operacích.

Zdravotní sestra Šárka Ličková z ostravské městské nemocnice státní poukaz využije a pojede si do lázní odpočinout. Nakonec ale až v listopadu a na druhý konec republiky.

„Jsme rádi a vděční za tuto nabídku. S kolegyněmi pojedeme do Karlových Varů, protože lázně v okolí jsou už převážně plné,“ říká sestra, která během pandemie působila jako koordinátorka covidové péče.

Byla to náročná doba. „Nemocnici jsme měli plnou, sestry měly neustále přesčasy, pacienti byli hodně nemocní, umírali. Nebylo to dobré období,“ dodává.

Čtěte také

Nárok na příspěvek od státu na lázeňský pobyt mají všichni zdravotníci. Náměstkyně ředitele ostravské městské nemocnice Kateřina Kyselá ale předpokládá, že ho využije jen menší část.

„Hlavně je tam důležité to, že doba, kdy budou ten voucher čerpat, je v době řádné dovolené. Když zdravotníci chtějí ten čas trávit s rodinnými příslušníky, ti ale ten voucher využít nesmí,“ vysvětluje náměstkyně.

Zdravotníci navíc musí poukazy využít do konce roku. Třeba mluvčí klimkovických sanatorií Ivana Gračková se obává, že kapacita nebude zájmu zdravotníků stačit. Navíc jsou tu teď naplno vytížení i běžnými hosty.

„Sanatoria Klimkovice jsou v této chvíli plná po strop, takže ekonomicky to lázním nijak nepomůže. Ale samozřejmě chápeme, že zdravotníci mají za sebou těžké období, a pokud jim budeme schopni uvolnit aspoň část té kapacity, tak jsme rádi, že to můžeme udělat,“ říká Gračková.

Osmitisícový příspěvek zdravotníci mohou využít nejen na pobyt v lázních, třeba v karvinských lázních Darkov se dá vyměnit za permanentku na jednotlivé procedury.

Spustit audio