Zdražení energií může omezit sociální služby, třeba v Armádě spásy

14. duben 2022

Stovky tisíc korun chybí Armádě spásy po zdražení energií. Může to omezit některé služby. Armáda spásy potvrdila, že se bez dalších dotací a příspěvků neobejde. Zatím se ale daří udržet azylové domy nebo noclehárny v běžném provozu.

Azylový dům pro ženy a matky s dětmi v Opavě. Zaplněná je většina míst. Pro některé obyvatele to byla jediná šance. „Určitě by mi malého vzali, to je jedna věc. Druhá věc je, že by to bylo hodně špatné. Jsem ráda, že to tu prostě je,“ říká jedna z klientek.

Zatím nikdo omezení nepocítil, ale šetří se, jak to jenom jde. „Je pravdou, že zvažujeme, kde rozsvítit a kde mít tmu. Ale snažíme se s tím sžít, bojovat s tím, protože ty ceny nebudou klesat. Nicméně služby jedou, jak mají,“ potvrdil za opavskou Armádu spásy Gerhard Karhan.

I když se podařilo zajistit fixní ceny energií, je to zdražení o 20 procent. Náklady rostou, dotací je málo. „Počítáme každou korunu, kterou zatím máme na zajištění služeb, a hledáme úspory. Nicméně to jsou tak velké částky, že, pokud nepřijdou další peníze od donátorů, budeme muset některé služby velmi omezovat. Což nechceme, ale uvidíme,“ dodává moravskoslezský oblastní ředitel Armády spásy Tomáš Surovka.

Zájem o služby je přitom stále velký. I teď na jaře. „V současné době je 27 zaplněných a co se týká noclehárny, máme 18 lůžek a chodí tak 15 až 18 lidí,“ ukazuje obsazenost opavského azylového domu Gerhard Karhan.

Podobně jako Armáda spásy jsou na tom i další poskytovatelé sociálních služeb.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související