Zdražování stavebních materiálů komplikuje opravy silnic i mostů

20. červenec 2022 14:12

O více než třetinu za poslední dobu vzrostly ceny některých stavebních materiálů. Dražší obalovaná směs komplikuje opravy výtluků na cestách. Ceny jsou ve srovnání s minulým rokem i o 40 procent vyšší. Třeba Správa silnic Moravskoslezského kraje výmoly zatím opravuje, ale některé práce možná bude muset odložit.

„Teplou balenou směs jsme v loňském roce kupovali okolo 1600 korun za tunu, dnes ji kupujeme za zhruba dva a půl tisíce. Cena šla nahoru o asi 40 procent. Při sestavování rozpočtu na to musíme brát ohled a je docela možné, že na konci roku, když sečteme ty tuny, co položíme na silnice, jich nebude tolik jako v loňském roce,“ říká Petr Kudela, vedoucí opavského střediska Správy silnic Moravskoslezského kraje.

Náměstek ředitele krajské správy silnic Milan Novák říká, že zdražování materiálu nemá vliv jen na opravy výtluků. „Horší je situace u mostů. V jednom případě jsme museli tu soutěž zrušit, protože vysoutěžený zhotovitel nám nebyl schopen garantovat ani ten materiál, že bude – jednalo se o ocelový most, ani termín dokončení,“ popisuje Novák.

Za takové situace nemohly opravy na mostu mezi ostravskými částmi Polanka a Stará Bělá začít, protože hrozilo, že by se do zimy nedokončily. Silničáři tak museli vypsat novou soutěž.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související