Ze skládky ve Vratimově zmizely první stovky tun ropných kalů

10. srpen 2018 05:50

První stovky tun kalů už zmizely ze skládky ve Vratimově. Bagry je začaly nakládat do vagónů, které už putují do plynárny ve Vřesové na Sokolovsku.

Hromada kalů obyvatele Vratimova obtěžovala několik let, hlavně v době inverze si stěžovali na zápach. Veřejnou zakázku na jejich zlikvidování vyhrálo sdružení firem Suez Využití odpadů a AVE CZ.

„V lokalitě bývalých vratimovských papíren je deponováno řádově 7000 tun bývalých ropných kalů z laguny Ostramo. Na základě smlouvy s Moravskoslezským krajem bude materiál termicky likvidován,“ říká Lubomír Jati ze společnosti Suez.

„Prašnost při nakládání je minimální, protože materiál je mastný a je také už přepracován, takže je stabilizovaný,“ dodává Jati.

Celá hromada by měla zmizet do tří měsíců, materiál se tu ještě třídí. Menší část, která nevyhovuje svojí velikostí, pojede auty do spalovny v Ostravě. Drtivá většina ale odtud zamíří po železnici do tlakové plynárny ve Vřesové.

„Kaly nakládáme bagrem do certifikovaných kontejnerů, které budou zadeklovány a po železnici dopraveny do Sokolovské uhelné,“ popisuje Jati.

Materiál z ostravských lagun tady kdysi navezly soukromé firmy, dnes se ale ke skládce nehlásí, nebo ani neexistují. Nepříjemné ekologické zátěže se městu podaří zbavit po osmi letech.

autor: iha
Spustit audio

Související