Zelená oáza se skrývá v centru Londýna, zdejší střešní zahrady mohou navštívit i turisté

14. červenec 2017

Přímo v centru Londýna se nachází jedno zahradnicky velmi pozoruhodné místo. Nad stanicí metra Barbican se rozkládá soustava budov, která trochu připomíná město ve městě. Je to rezidenční komplex, jehož součástí jsou obchody a služby a také veřejná zeleň.

Na vyvýšených terasách, asi 5 až 8 metrů nad úrovní normálního terénu, se nachází otevřená plocha. Soustava chodníků a záhonů je přístupná široké veřejnosti. Mohou sem tedy turisté a obyvatelé jiných londýnských čtvrtí.

Zatímco většina turistů objevuje centrum Londýna tak, aby si užili výhledů na parlament, bájný Big Ben, nebo sídlo premiéra (teď premiérky) na Downing Street, moderátorsky zahradnická dvojice Hanka Šoberová a Pavel Chlouba vyrazila natáčet právě na Barbican.

Výjimečnost tohoto místa spočívá v tom, že se vlastně jedná o systém střešních zahrad. O zahradnický nápad a projekt se zasloužil významný zahradní architekt Nigell Dunet. Vytvořil zde zelenou, ale hlavně kvetoucí oázu plnou něžných a zároveň odolných druhů květin a keřů, kterou hojně také včely, čmeláci a jiné druhy hmyzu.

Návštěva Barbicanu je velkým zážitkem nejenom pro odborníky, ale pro každého člověka, který má rád květy a zahradnické umění. Barbican a jeho záhony plné květin i stromů jsou důkazem, že prvotřídní zeleň může existovat a prosperovat i v samém srdci evropské metropole.

Londýnský Barbican nabízí přímo v centru metropole zelenou kvetoucí oázu
autor: Pavel Chlouba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.