Zeleninová polévka s paprikou a vepřová panenka ve slanině

Vypravíme se na téměř samý břeh hlučínského jezera, do restaurace Kamenec, která stojí v obci Jilešovice. A vaří tam i čas od času Jaromír Fukan, který nám předvede přípravu oblíbených jídel. Bude to zeleninová polévka s paprikou a vepřová panenka ve slanině s karamelizovanou červenou cibulkou a míchanými máslovými bramborami.


Zeleninová polévka s paprikou

Suroviny na 4 porce:
- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
-1 lvývaru
- 5 dkg pórku
- 5 dkg mrkve
- 5 dkg hrášku
- 5 dkg kedlubny
- 5 dkg květáku
-5 gmleté sladké papriky
- mletý kmín
- mletý pepř
- sůl
- čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme metličkou a přivedeme k varu. Poté přidáme mletou papriku a všechnu nakrájenou zeleninu. Vše společně vaříme doměkka zhruba 30 minut. Podle potřeby dochutíme pepřem a solí. Polévku na talíři dozdobíme čerstvými bylinkami.

Zeleninová polévka s paprikou


Vepřová panenka ve slanině s karamelizovanou cibulkou

Suroviny na 1 porci:

- 150 –200 gpanenky
- 20 dkg anglické slaniny
- 2 dkg másla
- 15 dkg červené cibule
- 2 dcl vývaru
- 1 dcl červeného vína
- slunečnicový olej
- hnědý cukr
- mletý pepř
- mořská sůl

Postup:
Vepřovou panenku nakrájíme na špalíky. Jednotlivé porce masa osolíme, opepříme a obalíme po celém obvodu do anglické slaniny. Na teflonovou pánev dáme rozehřát slunečnicový olej. Panenku opečeme zprudka ze všech stran. Poté maso podlijeme vývarem, pánev zakryjeme shora alobalem a dáme péct na 10 minut do trouby na 180 stupňů. Upečené maso vyndáme z pánve, zabalíme jej do alobalu a necháme v teple. Pánev s výpekem dáme opět na sporák a zredukujeme jej na hustší šťávu, kterou zjemníme kouskem másla. V další, větší pánvi si připravíme karamelizovanou cibuli – čerstvou, nakrájenou červenou cibuli zalijeme červeným vínem, smícháme s hnědým cukrem a lehce osolíme. Směs mícháme a čekáme, až se zredukuje a cibule zkaramelizuje. Vepřovou panenkou nakrájíme na plátky a podáme ji kromě cibule také se šťouchanými bramborami ochucenými máslem, navrch polité šťávou z masa a přizdobené čerstvou cibulkovou natí. Dobrou chuť!

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.