Zeleninová polévka s paprikou a vepřová panenka ve slanině

Vypravíme se na téměř samý břeh hlučínského jezera, do restaurace Kamenec, která stojí v obci Jilešovice. A vaří tam i čas od času Jaromír Fukan, který nám předvede přípravu oblíbených jídel. Bude to zeleninová polévka s paprikou a vepřová panenka ve slanině s karamelizovanou červenou cibulkou a míchanými máslovými bramborami.


Zeleninová polévka s paprikou

Suroviny na 4 porce:
- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
-1 lvývaru
- 5 dkg pórku
- 5 dkg mrkve
- 5 dkg hrášku
- 5 dkg kedlubny
- 5 dkg květáku
-5 gmleté sladké papriky
- mletý kmín
- mletý pepř
- sůl
- čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme metličkou a přivedeme k varu. Poté přidáme mletou papriku a všechnu nakrájenou zeleninu. Vše společně vaříme doměkka zhruba 30 minut. Podle potřeby dochutíme pepřem a solí. Polévku na talíři dozdobíme čerstvými bylinkami.

Zeleninová polévka s paprikou


Vepřová panenka ve slanině s karamelizovanou cibulkou

Suroviny na 1 porci:

- 150 –200 gpanenky
- 20 dkg anglické slaniny
- 2 dkg másla
- 15 dkg červené cibule
- 2 dcl vývaru
- 1 dcl červeného vína
- slunečnicový olej
- hnědý cukr
- mletý pepř
- mořská sůl

Postup:
Vepřovou panenku nakrájíme na špalíky. Jednotlivé porce masa osolíme, opepříme a obalíme po celém obvodu do anglické slaniny. Na teflonovou pánev dáme rozehřát slunečnicový olej. Panenku opečeme zprudka ze všech stran. Poté maso podlijeme vývarem, pánev zakryjeme shora alobalem a dáme péct na 10 minut do trouby na 180 stupňů. Upečené maso vyndáme z pánve, zabalíme jej do alobalu a necháme v teple. Pánev s výpekem dáme opět na sporák a zredukujeme jej na hustší šťávu, kterou zjemníme kouskem másla. V další, větší pánvi si připravíme karamelizovanou cibuli – čerstvou, nakrájenou červenou cibuli zalijeme červeným vínem, smícháme s hnědým cukrem a lehce osolíme. Směs mícháme a čekáme, až se zredukuje a cibule zkaramelizuje. Vepřovou panenkou nakrájíme na plátky a podáme ji kromě cibule také se šťouchanými bramborami ochucenými máslem, navrch polité šťávou z masa a přizdobené čerstvou cibulkovou natí. Dobrou chuť!

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.