Zeleninový salát s avokádem a s kuřecím masem

Každá kuchařka či kuchař dobře vědí, jak nepříjemně bývá v kuchyni při vaření oběda v době letních veder. Snad právě proto se řada z nich uchyluje v tomto ročním období k přípravě jídel, která nevyžaduji dlouhé stání u sporáku. Ba co víc, některá taková jídla nevyžadují tepelnou úpravu vůbec.

Pro naše rozhlasové Dobrůtky jsme dnes zvolili kompromis - připravíme si lehký letní salát a k tomu si velmi rychle opečeme kuřecí maso. Věřte tomu, že se u přípravy takového sobotního oběda ani nestačíte ohřát.


Zeleninový salát s avokádem a s kuřecím masem

Suroviny (propočet na 1 osobu):
- avokádo 100 g
- sůl
- pepř (nejlépe bílý)
- grilovací koření
- kuřecí prso – 100 g
- listový salát
- rajče – 70 g
- paprika – 70 g
- salátová okurka – 70g
- olivový olej
- jemný ocet (balsamico nebo vinný – bílý)

Postup:
Na pánvičku si dáme olivový olej, středně rozpálíme a přidáme na nudličky kuřecí prso. Před tepelnou úpravou maso nesolíme ani nepepříme. Zatímco se nudličky restují, připravíme si zeleninový salát.
Avokádo oloupeme, zbavíme jádra a nakrájíme na nudličky, stejným způsobem naporcujeme papriku, rajče a salátovou okurku, kterou nakrájíme na půlměsíčky. Zeleninu osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a octem, jemně promícháme tak, aby se avokádo nerozlámalo.
Na talíř si připravíme lůžko z listového salátu (ledového nebo lolo). Salát nejprve omyjeme, natrháme nebo nakrájíme na menší kousky, promácháme v lehkém sladkokyselém salátovém nálevu a rozložíme na dno talíře.
Když jsou kuřecí nudličky hotové, přemístíme je na talíř nebo do misky, teprve teď osolíme a přidáme trochu grilovacího koření, promícháme.
Na lůžko z listového salátu dáme zeleninový salát, na ně dáme nakrájené opečené kuřecí nudličky, opět zakápneme lehce olivovým olejem a podáváme, nejlépe s pečivem.

autor: š.iva