Zelenou horu i Jana Nepomuckého přinesli do Žďáru nad Sázavou cisterciáci

14. květen 2014
Česko – země neznámá

Dominantou Žďáru nad Sázavou na Vysočině je Zelená hora a na ní stojící poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, který je u nás považován za nejvýraznější stavbu barokní gotiky. Zároveň jde o nejznámější a nejosobitější dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Letos je to přesně dvacet let, co je tato památka zapsaná na prestižním seznamu kulturních památek UNESCO.

Kostela sv. Jana Nepomuckého by nebylo bez cisterciáckých mnichů. „Přišli sem v polovině 13. století z kláštera Zelená hora u Nepomuku nedaleko Plzně,“ vysvětluje průvodkyně Lenka Kubizňáková. Podle svého kláštera mniši pojmenovali i lesnatý kopec nad klášterem. A cisterciáci stojí i za vybudováním poutního kostela na Zelené hoře. Především jejich opat Václav Vejmluva. Právě on pozval na začátku 18. století slavného architekta Santiniho.

Poutní kostel je zasvěcený Janu Nepomuckému. Tedy svatému, který pochází z Nepomuku u Plzně. Tady vidíme další souvislost s řádem cisterciáků. Opat Vejmluva byl nadšeným ctitelem tohoto svatého a ke stavbě poutního kostela se rozhodl hned poté, co byl 15. dubna 1719 v hrobě světce v pražské svatovítské katedrále nalezen údajný neporušený jazyk - symbol jeho mlčenlivosti. Stavba kostela na Zelené hoře začala ještě v srpnu téhož roku.

Kostel obklopuje ambit s pěti branami

Kostel na Zelené Hoře je unikátní i díky svému půdorysu ve tvaru hvězdy

Kostel obklopuje ambit s pěti kaplemi a pěti vstupními branami. Na ploše mezi ambitem a kostelem je teď hřbitov, dříve to ale byla travnatá plocha určená k setkávání a odpočinku poutníků. „V současné době se zde již nepohřbívá a jsou snahy o navrácení tohoto místa svému původnímu účelu a podobě,“ doplňuje Lenka Kubizňáková.

„Architekt Santini dostal za úkol postavit stavbu, která by představovala hvězdu mezi hvězdami a ujal se toho ve stylu barokní gotiky,“ říká průvodkyně. Setkávání baroka a gotiky je v kostele vidět na každém kroku. Až neuvěřitelná je ale Santiniho hra s geometrií. „On byl výborným matematikem, numerologem a údajně i kabalistou,“ vysvětluje Lenka Kubizňáková. Promyšlená je zde i hra se světlem vytvořená čirými a barevnými okny.

Schody na Zelenou horu ve směru od kláštera

Kostel sv. Jana Nepomuckého nikdy nepřestal sloužit svému účelu a je stále poutním místem. Vždy 16. května, tedy v den, který je podle liturgického kalendáře zasvěcený sv. Janu Nepomuckému, se na Zelené hoře koná pouť. Letos bude zpestřená speciálními komentovanými prohlídkami poutního kostela.

Více informací najdete na internetových stránkách www.zelena-hora.eu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.