Zemědělské vzdělávání na Novojičínsku slaví! První kurzy hospodaření tady začaly před 150 lety

10. říjen 2017

I když je zemědělství v našem průmyslovém regionu tak trochu v pozadí, stále hraje velmi důležitou roli. A s ním i vzdělávání odborníků. V Novém Jičíně si teď připomínají 150 let od zahájení zemědělské výuky. Střední škola technická a zemědělská s krátkou přestávkou sídlí stále na stejném místě.

Na dvoře novojičínské zemědělské školy je už rušno, začínají tady oslavy 150 let zemědělského vzdělávání. Se mnou je tady zástupce ředitele Jiří Trávníček. Jsme skutečně na místě, kde teda to vzdělávání zemědělské začínalo?

„Ano, je to skutečně pravda. Tak starých škol je možná vice, ale málokterá se může pochlubit tím, že po celou dobu historie je na svém stejném místě, ve stejných budovách. To u nás platí,“ říká zástupce ředitele Střední školy technické a zemědělské Nový Jičín.

Došli jsme do jedné ze dvou tříd, kde je připravena výstava k historii školy. Je tady spousta dokumentů a fotografií. Co bylo největším milníkem školy?

„Kromě toho, že v roce 1866 začaly na tomto místě zemědělské kurzy, tak pak v roce 1875 byla založena už řádná regulérní střední škola. Země moravská zřídila tehdy dvě zemědělské školy na Moravě, první byla v Přerově, česká, a druhá v Novém Jičíně, německá,“ vysvětluje Jiří Trávníček.

Původní hospodářský dvůr v Novém Jičíně-Žilině, kde škola vznikla

Zadní část areálu se teď proměnila tak trochu na výstavní plochu. Jsou tady některé historické stroje, naleštěné traktory nebo třeba zajímavá sklízecí mlátička FAHR z roku 1964. A o kus dál chlapci ze školy předvádějí jízdy zručnosti na traktorech.

Na slavností setkání dorazil i Josef Homola, absolvent prvního maturitního ročníku v poválečných dobách. Studoval zde v letech 1958-1962. Jaká to byla pro něj léta? „Když jsme tady přišli, tak ta škola byla ještě v přestavbě. A můžu říct, že to studium v dané době byla oáza klidu a pohody. A to především teda zásluhou ředitele školy pana inženýra Sochy. Ten první ročník to jsme se sešli děcka naprostou většinou z venkova. Málo z města Nového Jičína. A byli jsme levná dobrá pracovní síla pro zdejší statek,“ vzpomíná pan Homola.

Slavnostní setkání ke 150 letům zemědělského vzdělávání v Novém Jičíně

Poslední mé zastavení je ve stanu plném domácích zvířat. Jsou tady kachny, husy, králíci, slepice a také skot. Všichni jsou připraveni na to, aby si je mohli návštěvníci oslav prohlédnout.

Jízdy zručnosti v rámci oslav 150 let zemědělského vzdělávání v Novém Jičíně
Výstava zemědělské techniky - strojní mlátička FAHR
autor: Michal Polášek
Spustit audio