Zemřel ostravský tulák po životě, bard a bluesman Pepa Streichl. Bylo mu 63 let

12. srpen 2013

Vojáci lásky, Džínová nevěsta nebo Ostrava je černá ženská. Autor těchto svérázných písní, ostravský písničkář Pepa Streichl, ve věku 63 let odešel do folkového nebe.

„Na Silvestra, když jsem měl 30 let, jsme si s ženou ťukli. V tu chvíli jsem se rozbrečel. 30 let a nic jsem ve světě nedokázal. A žena mi říká: ‚Dělej, co chceš‘. Řekl jsem si, že chci být muzikant,“ vzpomínal letos v únoru Pepa Streichl na své začátky v ostravském studiu Českého rozhlasu.

Streichl začal veřejně vystupovat v roce 1968 a o rok později se podle vlastních slov stal prvním písničkářem, který byl u nás odsouzen za uměleckou tvorbu.

Později spolupracoval s dalšími ostravskými písničkáři, například s Pavlem Dobešem a Jaromírem Nohavicou. Debutové album Samota, samota ale vydal až po pádu komunismu.

Náměty pro své písničky čerpal Pepa Streichl z pestrého bohémského života, ve kterém vystřídal mnoho zaměstnání. „Žil jsem naplno. Vždycky to mělo základ v nějakém tom vandrování.“

Na ostravského hudebníka s úctou vzpomínají nejen ostravští umělci. Podle hudebního kritika a publicisty byl Pepa Streichl především vynikajícím interpretem. „On měl ve svém hlasu setrvalý radostný a pobavený škleb. Jako zpěvák byl velmi originální,“ vysvětluje.

Svého kamaráda a později i kolegu obdivoval také klavírista Martin Jarošek. Znali se třicet let: „On byl takový ten volnomyšlenkář. Hodně zpíval o Ostravě a o bohémském životě.“

Smutná zpráva zaskočila i manažera kapely Buty Richarda Kroczeka: „Byl to poctivý muzikant a poctivý chlap. Měli jsme ho všichni rádi. Doufám, že mu bude v nebíčku dobře.“

Pepa Streichl si přál, aby vydržel hrát až do smrti. A to se mu povedlo.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio