Zemřel šestinásobný dakarský vítěz Karel Loprais, legendě českého motosportu bylo 72 let

30. prosinec 2021 10:56, aktualizováno

Ve věku 72 let zemřel šestinásobný vítěz kategorie kamionů na Rallye Dakar a jeden z nejúspěšnějších závodníků historie slavné soutěže Karel Loprais. Českému rozhlasu informaci potvrdil jeho bratr Pavel.

Karel Loprais se na dakarské rallye představil poprvé v roce 1986 a o dva roky později si připsal premiérové vítězství. Všechny triumfy, poslední v roce 2001, vybojoval za volantem kamionu Tatra, s jinou značkou v legendárním závodě nestartoval. Naposledy se na Dakaru představil v roce 2006, kdy rallye nedokončil.

I díky velkému smyslu pro fair play získal moravský rodák přezdívku „Monsieur Dakar“. Závod v Dakaru jel Loprais celkem devatenáctkrát a v 11 případech stál na stupních vítězů. Se závoděním se rozloučil v roce 2006 a později pomáhal synovci Alešovi, který navázal na jeho vášeň pro soutěže i tatrovky.

K závodění se dostal náhodou

Loprais je stále třetím nejúspěšnějším účastníkem Dakaru - vícekrát vyhráli jen Francouz Stéphane Peterhansel (šestkrát mezi motocykly, osmkrát mezi automobily) a Rus Vladimir Čagin (sedmkrát mezi kamiony).

K závodění se přitom Loprais dostal víceméně náhodou, před Dakarem měl zkušenosti maximálně z orientačních soutěží. Během práce v Tatře, kde začínal v 18 letech jako montér a postupně se vypracoval na zkušebního řidiče, ale získal pověst schopného šoféra. A znal dokonce poušť.

Legenda za volantem aneb Karel Loprais

„V Libyi a Angole jsme testovali nákladní tatrovky, nové modely 815. Jezdili jsme po okrajích pouště, dělali srovnávací testy. Ale do vysokých písečných dun nás zahnali až při závodě,“ vzpomínal.

V roce 1985 se dostal mezi řidiče, kteří testovali automobil pro dakarskou rallye, a o rok později už seděl za volantem jedné ze dvou závodních šestikolových tatrovek. A na další dvě dekády se účast na Dakaru stala Lopraisovým osudem.

Za své výkony si otec dvou synů a milovník veteránů vysloužil řadu ocenění, v roce 2000 byl spolu s Františkem Šťastným vyhlášen vítězem hlasování o českého automobilového a motocyklového závodníka století. V roce 2017 mu prezident udělil medaili Za zásluhy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související