Zemřela Hana Maciuchová, skvělá divadelní, filmová a rozhlasová herečka

26. leden 2021

Po dlouhé, těžké nemoci v Olomouci zemřela herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. Rodačka ze Šternberka, hrdá absolventka olomouckého hejčínského gymnázia, dlouholetá členka pražského Divadla na Vinohradech, držitelka řady televizních i rozhlasových cen, čestná prezidentka festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio.

Hana Maciuchová byla dlouholetou členkou pražského Divadla na Vinohradech. Odehrála nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Diváci si ji oblíbili jako Aničku z Krkonošských pohádek, manželku ortopeda Blažeje z Nemocnice na kraji města nebo matku z Ondříčkových Samotářů.

Působila také jako čestná prezidentka festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, který probíhá v Olomouci, a zdůrazňovala vždy svou lásku a obdiv k rozhlasové práci.

Čestná prezidentka festivalu Hana Maciuchová a ředitel festivalu Josef Podstata na slavnostním zakončení Prix Bohemia Radio 2018

Hana Maciuchová, která se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, má na kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Jejím manželem byl 20 let, až do své smrti v roce 1993, herec Jiří Adamíra. Manželství zůstalo bezdětné. 

Rozloučení s Hanou Maciuchovou bude pouze v úzkém rodinném kruhu, oznámila hereččina sestra Silvie Marková. Požádala veřejnost, aby respektovala v této těžké chvíli soukromí její rodiny.

autoři: Dita Vojnarová , tif | zdroj: Český rozhlas Olomouc
Spustit audio

Související