Zemřela Jarmila Šuláková. Nestorce moravského folkloru bylo 87 let

11. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Ve vsetínské nemocnici v sobotu po krátké nemoci zemřela folklórní zpěvačka Jarmila Šuláková. Informaci o úmrtí nestorky moravské lidové písně přinesla na Facebooku kapela Fleret, se kterou zpěvačka vystupovala.

Jarmila Šuláková se narodila 27. 6. 1929. Vyučila se švadlenou, ale od roku 1950 byla 35 let prodavačkou ve vsetínské prodejně gramodesek. V roce 1948 začala zpívat s valašským souborem Vsacan. V něm potkala svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta.

Logo

V počátcích 50. let začala zpívat se souborem Kyčera a od roku 1952 do roku 1993 zpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. S ním v rázovitém valašském kroji procestovala skoro celý svět. V letech 1995 až 2011 spolupracovala s kapelou Fleret.

Spousty nahrávek zůstaly po Jarmile Šulákové také v ostravském rozhlase. Budou znít i nadále v našem vysílání.

„Na Jarmilu Šulákovou budeme vzpomínat v nedělním ranním vysílání Českého rozhlasu Ostrava s Janem Rokytou ml. zhruba ve tři čtvrtě na devět a samozřejmě si připomeneme i její nezapomenutelný zpěv. A připravujeme další vzpomínkové pořady v dalších dnech,“ řekl vedoucí programu ostravského rozhlasu Richard Piskala.

V neděli ráno bude hrát na její počest také Český rozhlas Brno. Zazní její písničky a zavzpomínají s Břetislavem Rychlíkem.

autor: tif
Spustit audio