Zemřela královna romského zpěvu Esma Redžepová

12. prosinec 2016

Ve věku 73 let opustila po krátké nemoci tento svět Esma Redžepová – pravá diva s neuvěřitelným hlasovým fondem i pěveckou technikou. Za šedesát let své pěvecké kariéry vystoupila před hlavami různých států, na nejvýznamnějších konferencích řešících otázky lidských práv i na rozličných hudebních festivalech. Dostalo se jí řady uměleckých ocenění a státních vyznamenání.

V roce 1976 byla prohlášena na prvním festivalu world music v indickém městě Chandigarhu „Královnou romského zpěvu“. Před třemi lety získala nejvyšší ocenění – titul „Národní umělkyně Makedonie“. Několikrát na svých koncertních turné navštívila Českou republiku, kde se českému publiku představila v rámci Světového romského festivalu Khamoro (poprvé v roce 1999, pak 2008). V rodném městě Skopje založila Asociaci romských žen“ a Nadaci ESMA. Za své humanitární počiny byla dokonce dvakrát nominována na Nobelovu cenu.

Esma Redžepova se narodila v hlavním městě Makedonie Skopje ve velmi originálně smíšené romsko-muslimsko-židovské rodině. Její otec pocházel ze srbské části Kosova a matka byla Turkyně. Od jedenácti let Esma veřejně vystupovala. O tři roky později si jí všiml hudebník Stevo Teodosiejvski, který přemluvil její rodiče, aby jí poskytli kvalitní hudební vzdělání. Přijal ji do svého souboru a o sedm let později se stal jejím životním druhem. Vychovali společně čtyřicet sedm dětí – adoptivních synů, pro něž zřídili hudební školu. Její synové také tvořili instumentální ansámbl, s nímž na svých turné vystupovala.

03761612.jpeg

Nazpívala tisíce písní – mezi její nejoblíbenější hudební formy patřil makedonský národní tanec čoček. Čoček se také jmenuje její poslední, dvacáté čtvrté studiové album z roku 2011. V dobách největší slávy zvládla přes dvěstě koncertů ročně. Jedním z posledních veřejných vystoupení Esmy Redžepové byl koncert ve washingtonské Kongresové knihovně, dne 21. dubna letošního roku. Její úctyhodné životní dílo bylo v neděli 11. prosince završeno. „Mi del o Del lake loki phuv“ – „Ať jí dá Pán Bůh lehkou zem“.

Podívejte se na píseň Djelem, djelem v podání Esmy Redžepové z dubna letošního roku:

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.