Zhruba 60 milionů korun zaplatí letos Lesy ČR za obnovu lesů na Bruntálsku

18. leden 2022 15:30

Hned několik zakázek na zalesnění vypsaly pro letošní rok Lesy ČR na Bruntálsku. V oblasti už skončila těžba dřeva a pokračuje tam obnova poničených lesů kůrovcem. Zároveň státní podnik připravuje i opravy některých cest.

Komunikace zničily přetížené kamiony dříví a starostové v regionu si na situaci stěžují dlouhodobě. Nová cesta a výsadba lesů se pak letos plánuje například u Milotic nad Opavou.

„Ze smrkových porostů tady zbyly pouze torza. Dá se říct, že to bylo odlesněno z 80 až z 90 procent. Snažíme se samozřejmě využívat přirozené obnovy, v neposlední řadě je to pro nás levnější a příroda je o něco chytřejší než my. Ale tady ten porost v podstatě zmizel a pomoci tomu musíme my tou umělou obnovou,“ popisuje lesní správce Lesů ČR Milan Pospíšil.

Státní podnik letos plánuje obnovit lesy na Bruntálsku za zhruba 60 milionů korun, vysazovat se budou hlavně smíšené porosty. „Samozřejmě sadíme další jehličnany, jako je jedle, borovice, douglaska. Celkově nám poslední roky převládá listnatá výsadba,“ dodává Pospíšil.

Čtěte také

Zároveň Lesy ČR začnou letos opravovat některé cesty poničené právě svozem vytěženého dřeva, na rekonstrukci komunikace čekají například v Miloticích nad Opavou.

„Je v dezolátním stavu, má hodně prasklin a drolí se. Ta ty odvozy dřeva odnesla nejvíce, protože ty lesy se prakticky vytěžily, že,“ potvrzuje starosta Jan Palupčík (SNK).

Podle Milana Pospíšila ale obnova cest musela počkat až na konec kalamity. „Pokud po té cestě projíždí ročně stovky kamionů, spravovat to průběžně nedává příliš smysl,“ poznamenal s tím, že do oprav cest tady letos Lesy ČR investují asi 16 milionů korun.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související