Židovská obec v Praze zorganizovala sbírku ke zmírnění následků raketového ostřelování Izraele

26. listopad 2006

Červencová válka mezi Izraelem a teroristickou organizací Hizballáh, útočící z Libanonu, způsobila židovskému státu nemalé škody. O těch se - na rozdíl od újmy, kterou utrpěl Libanon - ve světě příliš nehovoří. Na zmírnění následků raketového ostřelování izraelského území přispívají mimo jiné dobrovolné sbírky. Jednu z nich zorganizovala i Židovská obec v Praze.

V době, kdy na města a osady severního Izraele denně dopadaly stovky raket, odpalovaných z Libanonu, vyzvaly dvě členky Židovské obce v Praze k humanitární pomoci obyvatelům nejvíce postižených oblastí. Tuto výzvu podpořila Židovská obec v Praze i ústřední židovská organizace v České republice - Federace židovských obcí. Prostřednictvím izraelského velvyslanectví byla kontaktována instituce, která v Izraeli zajišťuje mezinárodní styky místní samosprávě, a s její pomocí se pražským organizátorkám pomoci ohlásili představitelé měst a obcí ze severního Izraele: z Kyriat Bialiku a Kyriat Motzkin, Kyriat Šmone a Karmielu.

Netrvalo dlouho a pomoc dostala konkrétní podobu: 17 dětí z Kyriat Bialiku a 17 dětí z Kyriat Motzkin doprovázených 4 vedoucími se vydalo do Prahy. Zde zatím organizátorky během jediného týdne sestavily předběžný program, zajistily zvýhodněné letenky, ubytování v prostorách pražské židovské školy i stravování v košer jídelně pražské židovské obce. Pomohlo též ministerstvo obrany, které zapůjčilo lůžka a lůžkoviny.

Návštěva se opravdu vydařila. Po uvítacím večírku na izraelské ambasádě si izraelské děti prohlédly Prahu, setkaly se s členy pražské židovské komunity, se sponzory i četnými dobrovolníky, kteří pomáhali při organizaci jejich pobytu. Na děti z Izraele a jejich doprovod zvláště zapůsobila návštěva v židovském Domově seniorů, kde se setkaly s přeživšími šoa, a velký dojem v nich také zanechala prohlídka Židovského muzea a Muzea ghetta v Terezíně. V dalších dnech svého pobytu se izraelské děti z oblastí postižených válkou zúčastnily společného večera s pražským souborem židovských tanců Besamim, podnikly výlet do Zmrzlíku u Prahy, kde jezdily na huculských koních, projely se parníkem do zoologické zahrady v Tróji a na závěr svého pobytu strávily několik dní v Prachovských skalách a Jizerských horách. Zahradní slavnost s hudebníky Vladimírem Mertou a Janou Levitovou, na kterou připravila bohaté občerstvení restaurace King Salomon, byla krásnou tečkou za nevšedními dny několika desítek izraelských dětí v Praze.

Do našeho hlavního města přijely děti unavené a vystrašené z dlouhého pobytu v krytech na severu Izraele, odjížděly s pocitem, že Izrael má ve světě příznivce a lidi ochotné pomoci. Solidární akce s Izraelem, které organizují čeští Židé, však návštěvou skupiny dětí neskončily. Pomoc pokračuje veřejnou sbírkou, na jejímž kontě se již sešlo téměř 900.000 korun. Výtěžek sbírky, která bude uzavřena koncem roku, bude použit na opravu školního, nebo zdravotnického zařízení zasaženého raketami z Libanonu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio