Zimní střediska v Beskydech registrují před sezonou velký zájem o lyžařské kurzy

24. říjen 2021

Zimní střediska na Frýdecko-Místecku v Beskydech registrují před sezonou velký zájem o lyžařské kurzy. Některá už mají obsazenou kapacitu až do března. Problém ale mívají se zajištěním personálu. ČTK to řekli provozovatelé středisek.

„Máme plné Vánoce, máme plného silvestra a s lyžařskými kurzy jsme plní až do 31. března. Než začal covid, to bylo úplně to samé. Jsme úplně naplnění. První kurz začíná hned po Novém roce,“ řekl výkonný ředitel SkiParku Gruň ve Starých Hamrech Kemal Rušitovič. Kapacita ubytování ve středisku je 120 lidí.

Sehnat zaměstnance na sezonu je ale podle něj problém. „Už asi čtyři roky zaměstnáváme legálně zahraniční pracovníky ze Slovenska, Ukrajiny, Polska, bez nich bychom byli nahraní. Díky tomu zvládneme sezonu, kdy je největší nápor,“ řekl Rušitovič. I s lyžařskou školou ve středisku v sezoně pracuje okolo 30 lidí.

Čtěte také

Velký zájem o lyžařské kurzy je podle vedoucího střediska Jaroslava Vrzguly i v největším lyžařském areálu v regionu Ski Bílá. „Mám informace, že se velmi rychle plní ubytovací kapacity u nás v obci. Už jsou i poptávky na krajní termíny, to znamená jak na prosinec, tak na konec lyžování někde v polovině března. Je zájem i z řad malých dětí, to znamená školek a prvních stupňů, co jsou tady v lyžařském parku,“ řekl Vrzgula.

S nedostatkem personálu podle něj bojují všechna lyžařská střediska. „Lyžařská škola bojovala s nedostatkem instruktorů. Jsou to většinou študáci, a mám takový zajímavý postřeh, že v předešlých dvou letech nebyl ani nějak extra zájem z řad studentů nějak si učením lyžování přivydělat. Ale to je celorepublikový problém, že nemůžou do lyžařských škol sehnat instruktory,“ řekl Vrzgula.

Poprvé v ostrém provozu

Areál Ski Armáda v Dolní Lomné se připravuje na první sezonu v ostrém provozu prakticky po devíti letech, kdy se tam nelyžovalo. Ve středisku, které má novou sedačkovou lanovku a areál pro děti s lyžařským pásem, se otevřelo jen asi na dva týdny v roce 2019, loni se kvůli protikoronavirovým omezením nelyžovalo vůbec. „Lyžařské kurzy jsou samozřejmě plánované. Některé už máme nahlášené, ozývají se školy například z Třince a okolí a ptají se, jaké jsou možnosti,“ řekl vedoucí areálu Lubor Pavlík.

Problém sehnat zaměstnance je i podle něj, ale zatím se vždy dařilo je na zimu nabrat. „Máme tady sezonní zaměstnance. Většinou jsou to lidé, kteří pracují v zemědělství nebo v lesnictví, ti nám pomáhají, nebo někteří důchodci, kteří mají v zimě čas,“ řekl Pavlík.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související