Živé ploty a stěny limituje prostor, přírodní podmínky ale i chuť a dostatek času na to je udržovat

27. duben 2022

Oplocení pozemku či zahrady není jen otázka bezpečnosti, ale i estetiky. Mnohde pro soukromí staví vysoké zdi, lepší a určitě estetičtější volbou je živý plot či stěna. Ani v jejich případě však není jejich vysazení zadarmo a musíme počítat i s náklady a časem na údržbu.

Když se v minulosti řeklo živý plot, většina z nás si představila thuje. Používají se i v současnosti, ale v moderním stavitelství jsou nahrazovány také modernějšími rostlinami. A nemusí se vždy jednat o cizokrajné drahé křoviny.

Naopak, velmi dobrou práci zastanou třeba habry či buky, ale i jiné stromy, které známe z naší přírody. Jsou sice zpočátku náročnější na zastřihávání a kultivaci, rostou však rychle a umožňují vytvořit stěny o poměrně značné výšce.  

Soutěžte do konce dubna o zahradní traktůrek v hodnotě 90 000 Kč!

Podobné je to u keřovin. Stále se používá oblíbený ptačí zob, nicméně i zde se dají použít další keře jako jsou například svídy.

Dřeviny pro živé ploty musí dobře snášet střih

 I do omezeného prostoru si vyberete

Při zakládání živých plotů musím také zvážit několik záležitostí. Tou první je prostor. Do jednoho metru je lépe uvažovat například s popínavými porosty přímo na plotě. Když máme omezený prostor, můžeme zvolit ploty stříhané a tvarované. U větších zahrad jsou docela pěkné ploty tvořené volně rostoucími porosty. Zde je možné kombinovat více dřevin, například kvetoucí a stálezelené, jehličnaté i listnaté a podobně. Ochranný prvek tak může být poměrně zajímavým zpestřením biotopu celé zahrady.

Při volbě dřevin bychom měli také zvážit, jaké stanoviště budou obývat. Jiné jsou vhodné na přímé slunce, jiné do polostínu. Také ne všechny dřeviny snesou pravidelný střih. Rozhodně stojí za to rozmyslet si, zda budeme mít čas o takto vytvořené prvky náležitě pečovat. Některé stačí sem tam zastřihnout, jiným se musíme věnovat pravidelně.

Bludiště z porostu habru v Brandýse nad Orlicí

A kdy vysazovat? S výjimkou teplomilných dřevin, kterým by mohlo případné chladné počasí v mládí uškodit, je vždy lepší volit podzim, kdy můžeme využít přirozenou vlhkost. Pokud se pustíme do výsadby zjara, musíme počítat se zavlažováním mladých porostů. Není od věci ani použití hydrogelu, který nám pomůže udržet u kořenů mladých dřevin dostatek vláhy.

Spustit audio