Zkuste si upéct baby kuřátko v peci nebo ho dodělat na grilu

Jarní období přináší možnost ochutnat mladé maso, kořenit bylinkami a také si začít užívat vaření a pečení venku. Péct maso v peci může celý rok i šéfkuchařka Kateřina Abtová v restauraci Slowpec v Líšnici u Mníšku pod Brdy. Pec je totiž součástí tamní kuchyně a využívají ji k tzv. pomalému vaření.

Baby kuřátko z pece:

celé baby kuřátko
sůl
rozmarýn
tymián
husí sádlo

Postup:

1. Malé kuře si rozdělíme na dvě poloviny řezem uprostřed prsní části a poté přestřihneme přes hřbet nůžkami na kuře.

Baby kuřátko v lázni z husího sádla

2. Maso si osolíme. Sůl do masa vmasírujeme, jednoduché solení není příliš vhodné. Kuře vložíme do nádoby a proložíme tymiánem a rozmarýnem. Nádobu uzavřeme a dáme odležet minimálně 6 hodin. Díky odležení nám maso vstřebá sůl a vůni bylinek.

3. Před konfitováním (vařením masa při nízké teplotě v tuku) maso vyndáme alespoň jednu hodinu předem z lednice. Musí znovu nabrat pokojovou teplotu, aby začátek tepelné úpravy pro něj nebyl šok.

4. Husí sádlo si rozpustíme v kastrolu. Do pekáče dáme kuřecí maso kůží dolů, přidáme bylinky, které nám zůstaly z marinování masa a vše zalijeme rozpuštěným sádlem.

Kuřátko v peci

5. Maso musí být do sádla úplně ponořené. Proto je dobré použít takovou nádobu, která stačí tak akorát na množství masa.

6. Do rozehřáté trouby na 80 až 85 °C vložíme pekáč a necháme 4 až 5 hodin péct. Při přípravě by nám sádlo nemělo bublat, protože pak by se nám vysušovalo.

7. Po upečení vyndáme maso z pekáče. Mělo by být měkké, ale šťavnaté. Před podáváním kuře dopečeme v troubě, kde zvolíme variantu gril a vytvoříme tak křupavou kůrčičku. My jsme použili pravou pec.


Co je slow food?
Myšlenku pomalého vaření neboli slow food začal propagovat v Itálii Carlo Petrini. Byla to obrana proti tolik rozšířenému fast foodu. Cílem je probudit znovu v lidech vášeň pro jídlo, naučit je jíst u stolu, povídat si a chránit a vychutnávat lokální produkty. Hnutí prosazuje místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňuje na dávno zapomenuté recepty. Jak říká Kateřina Abtová, je to vlastně přístup našich babiček a pro kuchaře i jednodušší způsob vaření.

Kateřina Abtová

Spolumajitelka a šéfkuchařka restaurace Slowpec ctí tradiční venkovskou kuchyni v moderním pojetí a v tomto duchu se jí povedlo kousek za Prahou vybudovat z malé restaurace vyhlášený podnik, kam se za dobrým jídlem sjíždějí hosté z širokého okolí. Ve Slowpeci se pod jejím vedením vaří pomalu, poctivě, bez náhražek a zahušťovadel. Ráda čerpá z kuchyně našich předků a po jejich vzoru často používá méně atraktivní a opomíjené suroviny, jako jsou třeba vnitřnosti, a přípravou je povyšuje na lahůdky.