Zkuste si zaflambovat. Zapalte před svými hosty třeba moučník

Moučník, například palačinku, si můžete zapálit docela klidně a navíc si na ní pak můžete i pochutnat. Ale abychom si opravdu pochutnali, musíme znát základy tzv. „flambování“.

Tento způsob přípravy jídel má svůj původ ve slunné Francii, kde ho místní kuchaři doslova povýšili na kuchařské umění. Svůj název získalo od francouzského slova „flambé“, což v překladu znamená hořet. A to doslova. Při flambování se totiž pokrm polije určitou dávkou zahřátého destilátu a zapálí. A každý, kdo ochutnal třeba flambovanou palačinku, se přesvědčil o tom, že chutná úplně jinak než klasická. Během přípravy totiž vzniká chutná šťáva, která pokrmu dodává svou specifickou chuť.

Flambované pokrmy

Nejpopulárnější je beze sporu flambování palačinek, ale další lahůdkou jsou flambované banány. Řada restaurací nabízí i flambované třešně, které se podávají horké na vanilkové zmrzlině. Výjimkou není ani flambovaný ananas, jablko, pomeranč nebo jejich vzájemné kombinace. Flambovat můžeme i nápoje. Flambují se ale i ryby nebo maso. Velice oblíbené jsou hořící špízy či meče. Flambovat se dá téměř vše. Ale musí se to umět. Bez znalosti správné technologie, bychom se do flambování rozhodně pouštět neměli.

Bezpečnost nade vše!

Flambování

Pokud budete chtít zkusit flambovat, pak byste měli znát tyto zásady:

- používejte kulatou, hlubokou pánev s dlouhou rukojetí

- stůjte v patřičné vzdálenosti od flambovaného pokrmu a buďte připraveni na možné nečekané vzplanutí

- zahřívejte alkohol pomalu, neboť jeho bod varu je 80 °C a mohlo by se stát, že se prudce vznítí

- nikdy nenalévejte alkohol do pokrmu přímo z lahve, mohlo by se stát, že výpary se dostanou zpět do lahve a ta vám v ruce exploduje

- pokud plánujete hostům předvést své umění, nezapalujte jídlo, dokud ho nemáte na pevné podložce

- pamatujte také na dostatečnou vzdálenost hořícího pokrmu od hostů a hořlavých předmětů

Učení trvá i rok

Flambování

Flambování není jednoduché, proto je lepší si na taková jídla zajít do restaurace nebo se nechat dlouhodobě školit skutečnými odborníky. Dnes už existuje řada kursů, kde se můžeme naučit flambovat pod odborným dohledem. Číšníkovi trvá prý přibližně rok, než získá potřebnou praxi. To znamená, že musí správně určit přesné množství destilátu, délku flambování a zvolit správný druh destilátu. Výsledkem nezdařené akce může být jídlo nevábné chuti, ale dokonce i pěkná popálenina!

Ale pokud budete opatrní a dodržíte všechny rady – určitě se vám vše povede a pochutnáte si.

Flambování v restauraci

Flambování tedy věnujte náležitou a odbornou přípravu. Buďte pečliví a trpěliví a uvidíte, že vaše úsilí přinese své ovoce. A pokud se na školu flambování zrovna necítíte, zajděte si prostě do specializované restaurace. I když u nás nejsou tolik rozšířené jako ve své rodné zemi, i tady najdete spoustu dobrých míst, kam na flambované pochoutky zajít.


Flambované palačinky

Palačinky jsou známé nejen v Evropě, ale i v jiných částech světa. Flambované palačinky patří mezi nejoblíbenější, ale také nejpracnější teplé moučníky. Jejich příprava vyžaduje rychlost, přesnost a zručnost. Obvyklé přísady jsou mouka, vejce, mléko, máslo a špetka soli. K flambování použijeme palačinky sladké.

Flambování

Ingredience (na 8 palačinek):

50 g hladké mouky
špetka soli
1 ks vejce
½ lžíce cukru
1 lžička vanilkového cukru
150 ml polotučného mléka
máslo na potírání pánve
vodka nebo rum

Postup:

Do mísy prosejeme mouku se solí a přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce a přilijeme asi polovinu mléka. Prošleháváme do hladka. Pomalu přilijeme zbylé mléko a stále mícháme.

Rozehřejeme pánev o průměru 15-18 cm, vymastíme máslem a nalijeme těsto. Na nalití těsta je nejlepší použít naběračku s hubičkou. Na jednu palačinku vystačí dvě až tři lžíce těsta. Krouživým pohybem těsto stejnoměrně rozlijeme po dnu pánve.

Když palačinka zezlátne, otočíme ji a opékáme z druhé strany. Hotové palačinky pokládáme na talíř na sebe.

Na pánvičce uděláme z cukru karamel, přidáme máslo, poté přilijeme pomerančovou a citronovou šťávu (pozor prská).

Vložíme palačinky, které prohřejeme z obou stran – tzv. je vykoupeme a prohřejeme. Na palačinky rozložíme ingredience podle chuti (ovoce, mleté vlašské ořechy, kokos). Palačinky složíme do šátečku a přeložíme do druhé pánve.

V malém kastrůlku si na mírném ohni zahřejeme alkohol, odstavíme z ohně a zapálíme. Hořícím likérem přelijeme palačinky. Po zhasnutí plamene můžeme podávat.

Nebo máme druhou možnost. Alkohol zahřejeme, přelijeme jím palačinky a pak stačí lehce naklopit pánvičku směrem od sebe a páry se vznítí od hořáku vařiče Necháme alkohol vyhořet.

Palačinku pak můžeme před podáváním dozdobit šlehačkou.

autor: Zdeňka Kabourková